Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Vallokalerna stängda efter Indiens maratonval

TT TT-AP-AFP

Publicerad 2024-06-01

Nunnor köar till en vallokal i Calcutta.

Sista rösten har lagts i Indiens flera veckor långa val. Vem som kommer att vinna ses i princip redan som klart.

Under valets gång har minst ett 20-tal valarbetare omkommit till följd av en pågående värmebölja.

Mer än en tiondel av världens befolkning – runt 968 miljoner människor – har haft rätt att säga sitt i Indiens sex veckor långa parlamentsval. Valarbetare har färdats till fots, med bil, tåg, båt, helikopter och ibland även med kamel och elefant för att se till att det ska gå att delta även på avlägsna platser.

Lördagens sjunde och sista röstomgång omfattade 57 valkretsar i sju delstater och ett unionsterritorium. Resultaten offentliggörs på tisdag och premiärminister Narendra Modi väntas allmänt väljas om för en tredje mandatperiod.

Enligt lokala mediers vallokalsundersökningar under lördagskvällen går Modis parti, tillsammans med allierade partier, mot åtminstone 355 stolar i parlamentet – långt över de 272 säten som krävs för en majoritet.

Hätsk retorik

Inledningsvis var Modis valkampanj främst inriktad på löften om ekonomiska förbättringar. Därefter har han eskalerat sin polariserande retorik riktad mot landets muslimska minoritet.

Sedan Modi och och hans hindunationalistiska BJP kom till makten 2014 har han varit mycket populär. Anhängare ser honom som en stark ledare som förbättrat Indiens ställning i världen.

På samma gång har läget för minoritetsgrupper försämrats. Kritiker menar att Indiens demokrati vacklar och att Modi alltmer suddat ut gränsen mellan religion och stat.

Västvärlden är relativt tystlåten om utvecklingen, bland annat av ekonomiska skäl och viljan av att ha en allierad som kan fungera som motvikt till grannlandet Kina.

Dödlig värme

I den för hinduer heliga staden Varanasi, tillika Narendra Modis eget valdistrikt, strömmade indier till vallokalerna på lördagen.

– Modi kommer uppenbarligen att vinna. Det finns en känsla av stolthet över allt han gör och det är därför folk röstar på honom, säger Vijayendra Kumar Singh som jobbar på ett av stadens många hotell.

Valdeltagandet har minskat flera procentenheter jämfört med det senaste nationella valet 2019. Det tror experter dels beror på Modis väntade seger, dels på flera på varandra följande värmeböljor.

I fredags meddelade myndigheter att minst 40 personer hade dött till följd av hettan i olika delar av Indien, rapporterar nyhetsbyrån Press Trust of India. Åtminstone 25 av dem arbetade med valet i delstaterna Bihar och Uttar Pradesh.