Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Unga på SiS-hem ska få låsas in nattetid

Publicerad 2024-10-27 10.54

Statens Institutions styrelse SiS. Arkivbild

Unga på Sis-hem ska få låsas in på natten om det krävs för ordning och säkerhet.

Men bland andra Barnombudsmannen är kritisk.

Regeringen föreslår i en proposition att unga som placerats på särskilda ungdomshem med förhöjd säkerhetsnivå ska få låsas in på sina rum nattetid, så kallad avskildhet.

Syftet är främst att förhindra hot och våld mellan ungdomar och mot personal. Men även rymningar.

Statens institutionsstyrelse (Sis), har pekat på att det på senare tid frekvent förekommit våldsincidenter på ungdomshem med förhöjd säkerhetsnivå. Bland annat har det vid flera tillfällen hänt att en ungdom nattetid har utsatts för våld av en grupp andra ungdomar.

Enligt Sis har de hot och det våld som förekommer mellan de placerade och mot personalen blivit allt grövre. På hemmen med hög säkerhetsnivå finns bland annat unga som dömts för grova brott och har kopplingar till gängkriminalitet.

”Hot och våld har ingen plats på Sis-hem. Ändå är det alltför vanligt, särskilt nattetid”, kommenterar socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M ) i ett pressmeddelande.

Barnombudsmannen (BO) har i sitt remissvar varnat för att många barn mår dåligt nattetid och att inlåsning kan försämra måendet. BO betonar att inlåsning nattetid inte får användas slentrianmässigt eller som bestraffning.

Följ ämnen i artikeln