Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Uppmaningen till Iran: Undvik hämndattack

Publicerad 2024-10-26 10.38

USA:s försvarsminister Lloyd Austin. Arkivbild.

USA uppmanar Iran att inte svara på Israels flyganfall, och EU vill att parterna visar återhållsamhet.

Saudiarabien fördömer attacken och säger att en eskalering av konflikten hotar säkerheten i hela regionen.

EU uppmanar ”alla parter” att visa största möjliga återhållsamhet för att undvika en ”okontrollerbar upptrappning” i Mellanöstern efter det att Israel genomfört flyganfall i Iran under natten mot lördagen.

”Den farliga cykeln av attacker och vedergällningar riskerar att leda till en ytterligare utvidgning av den regionala konflikten”, säger EU i ett uttalande.

”Rätt att försvara sig”

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer trycker på att Israel ”har rätt att försvara sig mot iransk aggression”:

– Och jag vill vara lika tydlig med att vi måste undvika ytterligare regional upptrappning och uppmana alla sidor att visa återhållsamhet, säger han på en pressträff, rapporterar BBC.

Även USA uppmanar Iran att avstå från vedergällning, enligt public service-bolaget.

I ett kort uttalande från Pentagon uppger man att USA:s försvarsminister Lloyd Austin talat med sin motpart i Israel, Yoav Gallant. Från amerikansk sida uttrycker man bland annat stöd för Israels rätt att försvara sig.

Hotar säkerheten

Israel slog under natten till mot vapenfabriker i bland annat Teheranområdet. USA ska inte ha deltagit i attacken, men fått information av Israel innan attackerna ägde rum.

Den Iranstödda shiamilisen Hizbollah i Libanon varnar för en ”farlig upptrappning” i regionen efter Israels attack mot Iran.

”Hizbollah fördömer starkt den förrädiska sionistiska aggressionen mot Islamiska republiken Iran och anser att det är en farlig upptrappning för hela regionen”, säger Hizbollah i uttalandet.

USA ”bär det fulla ansvaret för de massakrer, tragedier och den smärta” som Israel har orsakat, tillägger den Iranstödda shiamilisen.

Saudiarabien fördömer samtidigt nattens israeliska attack mot Iran. En ytterligare utvidgning av konflikten hotar säkerheten för både länder och befolkningar i Mellanöstern, varnar landets utrikesdepartement i ett inlägg på X.

Även Pakistan fördömer attacken och Irak varnar för ”global tystnad” efter Israels anfall.