Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Netanyahu: Kriga med full kraft

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2024-09-26 00.43

Uppgifter om att Israel skulle vara redo för ett eldupphör i Libanon stämmer inte. Militären ska ”fortsätta kriga med full kraft”, skriver premiärministerns stab.

Västdiplomater kontrar med att sådana utspel inte kan tolkas som annat än sabotage av fredsförsöken.

Diplomater från USA höll under natten ett telefonmöte med medier om att intensiv medling nu sånär resulterat i enighet. Därför tror Washington att man ska kunna komma överens så att vapnen kan tystna ”under de kommande timmarna”, uppgav Sky News på torsdagsmorgonen.

Men från Israels premiärminister kom helt andra tongångar. ”Det handlar om ett förslag från USA och Frankrike, på vilket premiärministern inte ens har svarat”, skriver Benjamin Netanyahus medarbetare. ”Premiärministern har instruerat försvaret att fortsätta kriga med full kraft”.

”Det blir inget eldupphör i norr”, fyllde utrikesminister Israel Katz i på X (Twitter).

”Inte bra”

Det fick i sin tur västdiplomater som deltar i fredsförsöken att reagera.

– Detta ser ut som ett medvetet försök att skada förhandlingarna, säger en tjänsteman anonymt till israeliska Haaretz.

– Vårt fokus just nu är att förhindra ett fullskaligt krig som kan orsaka tusentals dödsfall, säger en annan källa.

– Dessa uttalanden är inte bra.

Netanyahu själv är just nu i USA, för att delta i FN:s generalförsamling. Men hemma i Israel är opinionen djupt splittrad. Många kräver fortsatt militäroffensiv för att ”krossa” såväl Hamas-milisen i Gazaremsan som deras allierade Hizbollah i Libanon. Samtidigt vädjar bland andra anhöriga till gisslan i Gaza om fortsatta försök till fredsuppgörelser.

– Vi är väldigt oroade för att om vi inte fattar rätt beslut nu kommer vi att gå miste om denna storartade möjlighet att få ut gisslan, säger Gil Dickmann, representant för gisslans anhöriga, enligt Haaretz.

Macron och Biden

Samtidigt fortsätter anfallen. På torsdagen räknade Israel till över 50 projektiler från Hizbollah över gränsen. Samtidigt slog israeliska stridsplan till mot mål i södra Libanon.

Även nära gränsen till Syrien i nordöstra Libanon ska Israel ha anfallit, vilket enligt statliga medier resulterade i över 20 arbetares död.

Förslaget om tre veckors eldupphör har presenterats av Frankrikes och USA:s presidenter Emmanuel Macron och Joe Biden, med stöd av en rad andra stormakter.

– Under de 21 dygnen kommer parterna att förhandla om en tänkbar lösning av konflikten som pågått sedan Hizbollah gick till attack den 8 oktober 2023, samt enighet längs ”blå linjen” (från tidigare krig i området) som låter boende återvända till sina hem i såväl Libanon som Israel, säger en diplomat enligt Sky News.