JO kritiserar sjukhus efter förväxlade journaler

TT

Publicerad 11.08

Läkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har förväxlat uppgifter i journaler. Nu kritiseras de av Justitieombudsmannen (JO). Arkivbild.

I flera års tid har Akademiska sjukhuset i Uppsala förväxlat en man och hans brors journal. Nu kritiserar Justitieombudsmannen (JO) sjukhuset, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Det var i samband med att mannen skulle begära ut handlingar från tingsrätten som han upptäckte uppgifter i sin journal som tillhörde hans yngre bror.

Det rörde sig om uppgifter som personnummer, sjukhusvistelser och brott mot vårdpersonal.

De båda männen är dömda till rättspsykiatrisk vård.

Myndigheten riktar nu skarp kritik mot sjukhuset. Flera chefsläkare kritiseras för att ha fört in felaktiga uppgifter och att det har pågått sedan 2017. JO menar att det är ”ytterst allvarligt” att beslut rörande tvångsvård delvis har fattats utifrån de förväxlade uppgifterna.

Tea Sundsten, verksamhetschef psykiatrin på Akademiska sjukhuset tycker att det som hänt är beklagligt och svarar på kritiken.

– Vi ser att det här handlar om den mänskliga faktorn och kan inte hitta någon annan förklaring. Men vi delar JO:s bild om att det här är allvarligt, säger hon till SVT Nyheter.