Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Så tvingar Putin desertörer till slagfältet

Publicerad 2024-06-23

Bundna och misshandlade kastas traumatiserade soldater på flygplan tillbaka till fronten.

Hundratals ryssar som vägrat återvända till krigets Ukraina har under tvång och vapenhot skickats dit ändå, visar en granskning.

När Sergej Kruglyj kommer hem efter ett halvår vid fronten sover han inte på en månad. En marsnatt 2023 går han bärsärk i sin mammas hus, förstör allt han kommer över.

– De är här, moster Katia! De flyger runt! Stäng fönstret, stäng fönstret!

Kruglyj sjunker ned på knä och duckar från inbillade drönare. Han hallucinerar, jagad av minnesbilderna från kriget:

– Jag har gått runt hela fältet och samlat ihop huvuden. Ett av dem hade så vita tänder. Det log. Hans huvud var i mina händer och det log.

Plågad av svår PTSD väljer 29-åringen att inte återvända till Ukraina, berättar familjen för ryska oberoende Vjorstka. Ett halvår senare dyker polisen upp vid mammans dörr och hämtar honom. Därefter skickas han till en militäranläggning i Jekaterinburg, där han låses in i en lagerlokal tillsammans med andra desertörer.

Lik i högar

Sergej Kruglyj är en av hundratals – kanske tusentals – ryska soldater vars vägran att återvända till kriget har fått brutala konsekvenser, enligt Vjorstkas granskning. Sajten har gått igenom en rad fall där desertörer förvägrats rätten till en juridisk process och i stället tvingats tillbaka till fronten.

En annan av dem är Vladimir Muronov. 2022 värvas han till en militär vårdenhet, men efter inte ens ett dygn skickas han ut i strid. Efter det får han samla ihop resterna efter sina döda kamrater.

”Liken ligger i högar överallt. Det börjar kännas som att de är mina vänner. Det är fucked up”, skriver han hem enligt Vjorstka.

När Muronov får ledigt i juni 2023 återvänder han hem med konstanta skakningar. Varje gång en bil passerar stirrar han upp i skyn i jakt på drönare och robotar. Hans fru blir gravid och han bestämmer sig för att desertera. Men när barnet föds i april i år sitter han inlåst i samma lagerlokal som Sergej Kruglyj.

Medvetslösa

I maj tar sig ett 40-tal soldater in i lokalen utrustade med maskingevär och batonger. Enligt Vjorstka, som pratat med vittnen och anhöriga, lastar de in upp emot 180 män i bussar som kör direkt till ett flygfält. Sedan massdeporteras gruppen tillbaka till fronten. Många av dem är sjuka och skadade och odugliga för strid, enligt granskningen. Andra har slagits medvetslösa när de kastas ombord planet.

Veckan därpå deporteras ytterligare minst 170 män under vapenhot från lagerlokalen. I den gruppen ingår Sergej Kruglyj och Vladimir Muronov.

Under krigets gång har flera andra oberoende ryska medier, däribland Astra, beskrivit liknande hantering av desertörer på andra håll i Ryssland. Massdeporteringarna sker enligt Vjorstkas källor på order från Moskva.