Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Uppgifter om film från Landskronamordet utreds

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 2024-08-05 17.28

Uppgiften om en video, som uppges visa händelser i samband med mordet på en 14-årig flicka i Landskrona, är nu del av polisens utredning.

– Jag kan inte säga hur många samtal vi har fått in om den här filmen, mer än att det är en hel del, säger polisens utredare Kenth Pehrsson.

Den senaste tiden har flera medier skrivit om en video som uppges visa delar av mordet på den 14-åriga flickan. Videon uppges även spridas i sociala medier.

Polisen har tidigare bekräftat att de fått in flera samtal angående videon, men vill fortsatt inte kommentera innehållet.

– Själva uppgiften om att en film sprids är en del av vår utredning, säger Pehrsson.

– Vad den innehåller eller visar är ingenting jag tänker kommentera.

Har eskalerat

Att filmer på misstänkta brott sprids på sociala medier har eskalerat de senaste åren, enligt brottmålsadvokaten Gina Samaan.

– Vi ser allt oftare att våldsskildringar sprids på sociala medier, och när de väl sprids kan det gå snabbt. Delningar kan ske till väldigt många personer på en och samma gång, säger hon.

Gina Samaan vill inte kommentera fallet i Landskrona specifikt, men berättar att syftet ofta är att kränka offret ytterligare.

– Det kan också vara en stolthetsstämpel där man ska bevisa vad man har gjort för någon annan. Ibland kan det också vara att man sprider till en inre krets som i sin tur sprider det vidare.

Filmer som visar misstänkta brott kan senare förekomma i polisens utredningar. Därför menar Gina Samaan att syftet med filmandet högst troligt inte är att utöva dödligt våld.

– Jag har svårt att tro att man på förhand bestämmer sig för att mörda någon och sedan sprider bevismaterial vidare. Det kan i stället handla om våld som av olika anledningar eskalerar eller ett agerande som sker i stundens ingivelse.

Kan vara straffbart

Enligt straffrättsexperten Ann Lundgren kan spridning av våldsskildringar vara straffbart.

– Om det finns en målsägande i livet när filmen sprids kan man bli dömd för olaga integritetsintrång, men det förutsätter som sagt att personen lever vid spridningstillfället, säger hon och fortsätter:

– Om personen är död när filmen sprids kan brottet olaga våldsskildring bli aktuellt, så länge det är en rörlig film som visar grovt våld. Skillnaden är att det är ett brott mot allmänheten och att det därför inte behövs någon målsägande.