Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Minst 80 döda i attack i Sudan

TT-AFP

Publicerad 2024-08-16

Minst 80 människor uppges ha dödat i ett angrepp mot en by i sydöstra Sudan i torsdags. Arkivbild.

Paramilitära styrkor har dödat minst 80 människor i en by i sydöstra Sudan, uppger sjukhuskällor och vittnen. Försök att få till vapenvila i landets inbördeskrig har hittills visat sig fruktlösa.

Attacken ägde rum på torsdagen i byn Jalgini i delstaten Sennar.

– Tre militärfordon attackerade Jalgini. Invånarna gjorde motstånd vilket ledde till att angriparna retirerade, för att senare återvända med flertalet fordon, berättar en lokalbo, vars son skadades i angreppet, för AFP.

– De öppnade eld, satte eld på hus och dödade många människor, säger mannen, som inte vill delta med sitt namn.

Den paramilitära gruppen RSF (Rapid support forces), som sedan i april 2023 ligger i krig med Sudans regeringsstyrkor, erövrade Sennars delstatshuvudstad Sinja i juni. Sedan dess har omkring 726 000 människor tvingats på flykt enligt FN:s migrationsorgan IOM.

I ett försök att få till vapenvila i inbördeskriget inleddes i onsdags ett samtal i Schweiz under ledning av USA och Saudiarabien. Den sudanesiska armén har dock hittills inte velat delta.

Båda sidor har anklagats för brutala krigsbrott, bland annat genom att avsiktligt ha riktat in sig på civila, urskillningslöst beskjutit bostadsområden och blockerat humanitärt bistånd.

Kriget i Sudan beskrivs som världens största humanitära katastrof och har tvingat tio miljoner människor på flykt.

ANNONS