Afghanistanexpert: Jokern i leken är Trump
Publicerad 2020-02-28
Det glimrar till av hopp hos den hårt prövade afghanska befolkningen. USA och talibanrörelsen ska i dagarna skriva under vad som kallas ett historiskt avtal.
Men hur sannolikt är det att avtalet denna gång går i lås?
– Jokern i den här leken är den amerikanska presidenten. Allt beror på hur Trump i all sin oberäknelighet kommer att agera, säger Afghanistanexperten Helené Lackenbauer.
Spontana utbrott av glädje. Afghaner som går ut på gatorna för att dansa. Nyheten om att företrädare för talibanerna och representanter för USA ska mötas under lördagen för att nå en överenskommelse har mötts med jubel bland befolkningen, som törstar efter fred och ett slut på den långa konflikten, som krävt tiotusentals människoliv.
Förberedelserna pågår för fullt inför parternas möte i Qatars huvudstad Doha. Den senaste tidens förhandlingar har resulterat i ovanliga syner: Talibaner som till tonerna av popmusik minglar sida vid sida med andra, mer västerländskt klädda, gäster i lobbyn på ett lyxhotell i Doha, rapporterar AFP.
– Talibanerna har bara vinster att hämta ur överenskommelsen. De skulle kunna bli en legitim politisk part och talibanledare släpps fria, säger Helené Lackenbauer som är projektledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
"Dålig fred bättre än ingen"
Det nära förestående avtalet handlar i stort sett om samma saker som det avtal som skulle ha skrivits under i september i fjol, enligt Lackenbauer. Nämligen att talibanerna förbinder sig till att Afghanistan inte ska utgöra en fristad för terrorister och att USA drar tillbaka sina trupper från landet.
– Det som talar för att avtalet skrivs under den här gången är att det definitivt är en viktig del i den pågående amerikanska valkampanjen, och att Trump har lovat att få slut på kriget och ta hem soldater. Man måste komma ihåg att även USA har lidit enorma förluster under de över arton år som kriget har pågått, säger hon.
Förhandlingar är den enda vägen framåt. Det finns, enligt Lackenbauer, inte längre några andra alternativ.
– Man skulle kunna säga att en dålig fred är bättre än ingen överenskommelse alls. Ingen part kommer att vinna på slagfältet, det enda sättet är att mötas är vid förhandlingsbordet.
Inget islamiskt emirat igen
Och den stora frågan är vad som händer på längre sikt, inte minst när det gäller demokratiska rättigheter och kvinnors frihet. Ann Wilkens, tidigare ordförande i Svenska Afghanistankommittén och före detta ambassadör i Pakistan, understryker hur lång vägen mot varaktig fred är.
– Det här är bara slutet på en början. Anledningen till att avtalet överhuvudtaget kan bli av är att grannländerna och hela regionen nu är med i båten. Det är en otroligt svår balansgång som väntar framöver. Men en tillbakagång till det islamiska emiratet på 1990-talet tror jag är helt uteslutet, säger hon.