Jätte-explosion i ryskt kraftverk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-17

Minst tio döda och 65 saknas

Åtta personer dog och 54 saknas efter en olycka på ett ryskt vattenkraftverk i Sibirien i morse.

Minst tio personer dödades och upp till 68 rapporterades som saknade efter en svår olycka på ett ryskt vattenkraftverk i Sibirien i morse.

Olyckan inträffade när en transformator exploderade i samband med reparationer på kraftverket, skriver AP.

Explosionen förstörde väggar och tak i ett rum där turbiner finns vilket ledde till att rummet översvämmades, skriver AP.

De omkomna befann sig i maskinrummet när olyckan inträffade, uppger ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

Hur många personer som saknas är oklart. Ryska krisministeriet uppger 68 personer medan åklagarmyndigheten anger 54 saknade.

Brottsutredning inleddes

Under räddningsarbetet har tre personer hittats vid liv, enligt Ria Novosti.

– I ett av källarutrymmena har vi hittat en person oskadd och vid liv. Han befinner sig i chocktillstånd. De två andra har hittats på olika platser i byggnaden. Sökandet fortsätter, säger Vasilij Zubakin, ställföreträdande vd för kraftverkets ägare RusHydrop till Ria Novosti.

En utredning om brott mot arbetsskyddslagen har inletts.

Människor flydde

I samband med olyckan stoppades produktionen. Enligt en talesman för de lokala räddningsmyndigheterna var själva dammen inte skadad. Ändå började människor i närheten av kraftverket att lämna sina hem, av rädsla för översvämning, skriver tidningen Komsomolskaja pravda.

Till följd av olyckan förstördes två turbiner och en tredje skadades svårt, enligt Vasilij Zubakin.

– Vi talar om år snarare än månader för att återställa tre av de tio turbinerna, säger krislägesminister Sergei Shojgu enligt AP.

Kraftverket Sajano-Sjusjenskaja är Rysslands största. Det ligger på floden Jenisej i östra Sibirien, 300 mil öster om Moskva.

Här skedde
olyckan