Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Här tvingas 80 äldre dela fyra sköterskor

Publicerad 2016-10-29

Chefen: "På natten ska folk sova"

Fyra sköterskor på 80 gamla och sjuka.

Det är ingen skräckvision.

Det är en vanlig natt på Östergårdens äldreboende i Varberg.

Nu hotar Kommunal att anmäla boendet till Arbetsmiljöverket. Igen.

Restaurangen på Östergården i Varberg utsågs förra året till "Årets bästa seniorrestaurang" för måltider som "förbättrar, förgyller och antagligen förlänger livet..."

Förhållandena i övrigt på äldreboendet har varit en följetong.

I oktober 2015 gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion som visade att nattpersonalen upplevde hög arbetsbelastning, både fysiskt och psykiskt.  Fyra anställda skulle då säkra att 80 äldre personer varje natt fick sin lagstadgade vård och omsorg.

Kräver dubbelbemanning

Rapporten underströk att ett stort antal av de gamla dessutom hade ett vårdbehov som krävde dubbelbemanning vid läggning och att vårdbehovet ökat genom åren.

I februari i år slog fackföreningen Kommunal larm om arbetssituationen. Då hade personalen under fem månader gjort 100 tillbuds- och arbetsskadeanmälningar, många av dem kom från nattpersonal som ansåg det omöjligt att ge de sjuka utspridda på fem våningar acceptabel omsorg.

Efter inspektionen och hot om vite upprättades en handlingsplan och ytterligare en person anställdes på nattskiftet, men sedan 1 september har cheferna gått tillbaka till ett nattschema med bara fyra anställda.

Chefens förklaring

Östergårdens enhetschef Lena Hansson anser att det räcker. I en kommentar till Hallands Nyheter säger hon:

"På natten är det meningen att folk ska sova och på dagen ska det vara aktiviteter. Personaltätheten blir sämre på dagen om vi skulle stärka upp på natten."

Aftonbladet har sökt Lena Hansson för en kommentar. Inte heller hennes chef, Carina Karlsson, verksamhetschef för Varbergs omsorg, vill svara på några frågor om Östergården.

I stället ringer Håkan Strömberg, socialchef i kommunen.

Enhetschefen säger att folk ska sova på natten. Är det ett värdigt uttalande om demenssjuka kommuninvånare?

– Andemeningen var att det finns mindre behov av vård och omsorg på natten.

I flera år har personalen larmat om situationen på natten, varför struntar kommunen i det?

– Man struntar inte i det, tvärtom jobbar man tillsammans med planering om bemanning. Och vi har satt in en ytterligare verksamhetschef som stöd.

Om personalen är orolig, hur tror du de anhöriga känner?

– I den senaste undersökningen fick vi väldigt högt betyg angående tryggheten men vi kommer att titta över detta igen och se om det är något vi har missat, säger Håkan Strömberg.

Bemanningen på landets äldreboenden har i många år varit en känslig fråga. Redan 2010 bad riksdagen Socialstyrelsen att ta fram nya riktlinjer som skulle ha trätt i kraft 2014. Istället backade Socialstyrelsen sedan Sveriges kommuner och landsting protesterat mot de nya kraven som skulle kosta flera miljarder kronor.

Till slut, i mars 2015, togs ett beslut som var ännu mer omfattande. Då säkerställdes att det måste finnas tillgång till personal dygnet runt och att personalen ska kunna rycka in "utan dröjsmål".

Kommunals hot

"Boende på äldreboende ska veta att om de behöver hjälp så finns den utan dröjsmål. Det är också viktigt för anhöriga att veta att de kan lita på boenden och på äldreomsorgen", sa äldreminister Åsa Regnér till SVT efter beslutet.

På Östergården kan den säkerheten inte garanteras nu, menar Kommunal som hotar med att på nytt anmäla Varbergs kommun till Arbetsmiljöverket.