Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Fredsavtal i Sydsudan

Publicerad 2014-05-10

Parterna i inbördeskriget i Sydsudan har skrivit under ett avtal om vapenvila under ett möte i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Vapenvilan ska inledas inom 24 timmar och parterna har också enats om att en övergångsregering ger den "bästa chansen" att komma vidare, uppger Reuters.

Presidenten Salva Kiir och hans rival och före detta vicepresident Riek Machar gick med på ett möte efter hårda påtryckningar från USA och EU. Tidigare i veckan utfärdade USA sanktioner mot befälhavare på båda sidor i konflikten.

Under fredagen höll parterna samtal med chefsförhandlaren, Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn, och sent på kvällen möttes ledarna.

Varnar om svältkatastrof

Parterna har även kommit överens om att en ny konstitution ska skrivas och att nyval därefter ska hållas, dock utan att ange något datum. Det är inte heller klart vem som ska leda övergångsregeringen.

Enligt AFP har båda sidor lovat att samarbeta med FN och att öppna korridorer för att släppa fram hjälp till behövande.

Hjälporganisationer har varnat för att landet står på randen till den värsta svältkatastrofen i Afrika sedan 1980-talet.

10 000 har dödats

Fortsatta strider i Sydsudan rapporterades dock under fredagen trots fredssamtalen, enligt AFP. FN rapporterade i veckan att båda sidor tros ha kränkt mänskliga rättigheter. Tidigare har FN varnat både för att det finns en risk att situationen utvecklas till ett folkmord och att svältkatastrofer hotar.

Över 10 000 människor har dödats och omkring en miljon har flytt sina hem sedan våldsamheterna bröt ut för snart fem månader sedan.