Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Politiskt självmord att förändra polisen”

Publicerad 2013-10-25

Svensk polis i kris - ständigt nya skandaler och ekonomin i botten

Krisen inom svensk polis är akut. Skandalerna avlöser varandra och trots miljonsatsningar så klaras färre brott upp. I dag kommer nya uppgifter om att polisen står inför en akut ekonomisk kris.

– Svensk polis vill jobba som man alltid gjort, det är politiskt självmord att försöka förändra det,  säger en väl insatt källa till Aftonbladet.

Nya avslöjanden om brister inom svensk polis kommer gång på gång. Den senaste tiden har det handlat om romer som registreras och en intern grupp på nätet där poliser kränkt utomstående personer.

Polisen har de senaste åren fått kraftigt ökade anslag och antalet poliser har ökat med mer än 2 000 stycken sedan 2006. Ändå fortsätter antalet uppklarade brott att minska.

I dag redovisas även nya krissiffror. Enligt Rikspolisstyrelsen lider de 21 polismyndigheterna av ett underskott på 500 miljoner.

– Det är häpnadsväckande: att ena månaden lägga en proposition till riksdagen där man säger att det blir 300 miljoner i överskott till polisen och rättsväsendet. Men en månad senare är det kris och nedskärningar hos polisen. Man har fört riksdagen bakom ljuset och inte redovisat hela bilden, säger Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet.

Han fortsätter:

– Det är ett tecken på att justitieministern inte har koll på läget, eller att hon trott att hon skulle komma undan med det här.

Om den samlade krisbilden med anledning av exempelvis registeringen av romer, att antalet uppklarade brott fortsätter att sjunka och den interna facebookgruppen där poliser öppet kränkt utomstående, säger han:

– Regeringen har misslyckats med sin styrning. Det är ju trots allt regeringen som är ansvariga för rättsväsendet, det kan de inte skylla på någon annan även om de gärna vill det.

Strategi bakom att behålla rikspolischefen

Rikspolischef Bengt Svensson tillsattes av regeringen 2008 och under hans tid på toppen har det blåst hårt ett flertal gånger, trots det har han fått sitta kvar. I mars i år förlängdes anställningen av regeringen till sista december 2014. Under 2015 har regeringen beslutat att polisen ska omorganiseras och gå från 21 myndigheter till en enda.

– Det är den enda anledningen till att Bengt Svensson får sitta kvar trots alla skandaler, man vill vänta med att tillsätta en ny rikspolischef lagom till att den nya organisationen sjösätts, säger en källa med god insyn till Aftonbladet.

– Under tiden låter man Bengt Svensson bära hundhuvudet för allt och lite till.

Många av de problem som finns inom polisen har existerat under lång tid, dessa stod även den socialdemokratiska regeringen inför redan före 2006. Enligt den källa som Aftonbladet talat med handlar de långvariga problemen inom polisen om starka krafter som ingen regering, oavsett politik, har lätt att få bukt med.

– Det här är inte den första regeringen som väljer att inte ta tag i de svåra problemen ordentligt, man utmanar starka krafter. Polisen i Sverige har norra Europas starkaste fackförbund, och det finns en stark tradition inom polisen. Man vill jobba som man alltid gjort. Det är politiskt självmord att försöka förändra det.

– Det är en strid som är mycket svår att vinna, det kostar för mycket, säger källan till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt justitieminister Beatrice Ask (M) som har avböjt att kommentera.