Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Svensk Greenpeaceaktivist har släppts fri

Publicerad 2013-11-22

Miljöaktivisten Dima Litvinov fängslades vid en Greenpeaceaktion i Ryssland.

Han har suttit isolerad i en rysk fängelsecell i två månader.

Nu har svenske Greenpeaceaktivisten Dima Litvinov, 51, släppts fri mot borgen.

– Det var bästa nyheten på länge. Nu är jag lättad. Men det är inte över än, säger hans fru Anitta Litvinov till Aftonbladet.

Frun Anitta Litvinov: Det var bästa nyheten på länge.

Hon har haft det konstant i bakhuvudet, och på nätterna har tankarna malt: "Ska han få 15 års fängelse? Hur har han det?"

Anitta Litvniov beskriver hur de senaste månaderna varit för henne och barnen, två söner på 14 och 26, och en dotter på 20 år.

– Den yngste sonen har varit cool, sagt: "Allt kommer ordna sig". Han har gått till skolan, varit med kompisar som vanligt. De äldre barnen har varit som jag, oroliga och levt under ständig stress.

Fortfarande åtalad

Klockan 11.30 under torsdagseftermiddagen kom beskedet från rättsförhandlingen i fängelset i ryska St Petersburg att även Dima Litvinov släpps fri mot borgen på runt 400 000 kronor.

"YES! Dima Litvinov has been bailed in Kalininsky District Court " twittrade företrädare för Greenpeace som är på plats.

– Det är otroligt skönt att veta att Dima nu har en möjlighet att återförenas med sin familj och vila ut, men än är det dessvärre inte över. Han är fortfarande åtalad för huliganism och risken för långt fängelsestraff kvarstår. Tyvärr kvarstår också risken för en miljökatastrof i Arktis eftersom oljebolaget Gazprom fortfarande planerar att starta världens första havsbaserade oljeproduktion i Arktis innan årets slut, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vid 15-tiden i eftermiddag fick så Dima Litvinov lämna fängelset i St Petersburg.

Pratat två gånger

Senast Dima Litvinov var i rättsförhandling meddelade han åhörarna en hälsning till sin fru: "Jag älskar henne väldigt, väldigt mycket".

Vid två korta tillfällen har de kunnat prata på telefon.

– Då har vi pratat om framtiden, hur det skulle kunna bli. Vi har försökt vara optimistiska, säger Anitta Litvinov.

Det var den 19 september som ryska kustbevakningen gick ombord på Greenpeace-fartyget Arctic Sunrise. Fartyget befann sig i Petjorahavet på internationellt vatten och ombord fanns 28 aktivister och två journalister.

En av aktivisterna var svenska Dima Litvinov.

Samtliga greps och fördes till ett fängelse i Murmansk, först misstänkta för sjöröveri, ett brott som kan ge 15 års fängelse. Brottsrubriceringen har nu ändrats till huliganism, vilket kan ge 7 års fängelse.

Bryter ner med isolering

För en månad sedan skickade Dima Litvinov ett brev från fängelset i Murmansk, där han satt ensam i en liten, kall cell.

– Det viktigaste verktyget som myndigheterna använder för att bryta ner oss är känslan av isolering, skrev han och fortsatte:

– Isoleringen är särskilt svår eftersom vi hålls skilda ifrån varandra. Den andra metoden för att pressa oss psykologiskt är osäkerheten – både om hur länge vår prövning kommer att fortsätta, och för de flesta av oss allra viktigaste – hur våra älskade klarar sig.

Sedan två veckor tillbaka har Dima förflyttats till ett fängelse i St Petersburg.

– Där är förhållandena något bättre, säger Anitta Litvinov.

"Fortfarande inte över"

I går sa Rysslands president Vladimir Putin att de häktade aktivisterna bör beviljas nåd, skriver ryska tidningen Ria Novosti.

Putin sa på ett möte att han inte anser att varje "ädel sak" rättfärdigar alla medel, men fortsatte:

– Var deras motiv ädelt? Ja. Gjorde de rätt i att klättra upp på plattformen? Nej. Men självklart borde staten bevilja nåd.

Anitta Litvinov vågar ännu inte vara helt säker. Hon vet inte när maken kan komma hem.

– Det här är ett steg i positiv riktning. Men fortfarande är det ju inte över. Även om vi har beskedet vet vi inte vad som händer nu, när han kan släppas, och om han då får åka hem. Åtalet står ju kvar, och det är ett helt oproportionerligt åtal. Det är en allvarlig anklagelse för en fredlig protest, säger hon.

Senare idag kommer FN:s havsrättsdomstol att meddela sitt avgörande gällande Nederländernas krav att Ryssland ska släppa Greenpeace fartyg Arctic Sunrise och hela dess besättning på 30 personer.