Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

En månad i ryskt förvar

Publicerad 2013-10-22

Svensk Greenpeace-aktivist sitter häktad

I över en månad har svenske Greenpeace-aktivisten Dima Litvinov suttit i ryskt förvar.

Han och 29 andra besättningsmedlemmar hotas av 15 års fängelse för sjöröveri.

Nu kräver både Nobelpristagare och brittiska journalister att aktivisterna släpps.

Den 19 september bordades Greenpeace-fartyget Arctic Sunrise av den ryska kustbevakningen. Ombord på fartyget – som befann sig i Petjorahavet på internationellt vatten vid händelsen – fanns 29 aktivister och en frilansjournalist.

En av dem var en svensk man – Dima Litvinov.
– Jag blev väldigt rädd när jag fick beskedet. Det kändes som att vad som helst kan hända, säger Anita Litvinov, Dimas fru.

Häktade för sjöröveri

Personerna omhändertogs av ryska myndigheter och har sedan dess suttit häktade i Murmansk. Enligt ryska medier misstänks aktivisterna för sjöröveri – ett brott som kan ge upp till 15 års fängelse i Ryssland. Men aktivisterna står inte ensamma.
I förra veckan skrev elva mottagare av Nobels fredspris ett öppet brev till president Vladimir Putin där de krävde att aktivisterna ska släppas på fri fot.

Och över tusen chefredaktörer och journalister i Storbritannien har krävt att en brittisk frilansjournalist som fanns ombord ska friges.

Har pratat en gång

Anita Litvinov har pratat med sin man en gång sedan han greps av rysk kustbevakning. Sedan dess är det svenska konsultatet som står för kontakterna.
– Han mår förhållandevis bra efter omständigheterna, det är så mycket jag vet, säger hon.
Bordningen av Arctic Sunrise har anmälts till internationella havsrättsdomstolen och Anita Litvinov hoppas på att de ska döma till aktivisternas fördel.
– Jag hoppas väldigt mycket att de ska pröva det här fallet, säger hon.