Här samtalar Löfven avskilt med Eliasson

Publicerad 2013-10-08

För två veckor sedan talade statsministern inför FN:s generalförsamling.

I dag tog S-ledaren Stefan Löfven plats i skyskrapan – med Jan Eliasson vid sin sida.

– Man ska vara på plats och bilda sig en egen uppfattning och föra egna resonemang om förutsättningarna och möjligheterna för FN, säger Löfven.

Det är bråda dagar för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Han manglades i partiledardebatten i söndags kväll och åkte dagen efter till sin huvudkonkurrents hemmamarker, FN i New York.

För bara två veckor sedan stod statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i talarstolen vid FN:s generalförsamlings öppnande och talade till världens ledare om kvinnors utsatthet, krisen i Syrien och klimatförändringar.

I dag var det S-ledarens tur att ta plats i FN-skrapan – om än i en något mer nedtonad tappning.

Satt avskilt i tjänsterum

S-profilen och FN:s biträdande generalsekreterare Jan Eliasson, bjöd till en början in Löfven till sitt tjänsterum i skyskrapan.

De hade ett privat möte i en dryg timme och tog upp Afghanistan, Syrien och FN:s utvecklingsarbete.

– Vi samtalade om FN:s möjlighet och framgång inte minst när det gäller resolutionen om kemiska vapen i Syrien. Det tycker vi naturligtvis är viktigt. Det var ett bra samtal, säger Löfven till Aftonbladet över telefon från New York.

Vill stärka svensk närvaro

Partiledaren är övertygad om att Sverige måste stärka sin roll inom FN. Inte minska Sveriges bidrag till organisationen som skett de senaste åren.

– I nästa internationella insats ska Sverige vara med i en FN-ledd operation.

Han vill också att Sverige ska jobba hårdare för att knipa en plats i FN:s säkerhetsråd, som han skrev om på DN Debatt i dag tillsammans med Urban Ahlin.

Löfven kräver att Sverige för en kampanj.

– Vi har sedan länge anmält vår kandidatur. Nu står det mellan oss, Holland och Italien. Det är två som ska utses. Senast vi hade en plats var 1997-1998. Har vi den möjligheten igen ska vi naturligtvis jobba för det. Regeringen avsätter inga resurser.

Fortsätter i Washington

Löfven har ett tajt schema i New York och mötena avslöser varandra.

Han uppger att han har ett grundmurat intresse för internationella frågor och ser sin plikt som S-ledare att besöka världssamfundets samlingsplats.

– Man ska vara på plats och bilda sig en egen uppfattning och föra egna resonemang om förutsättningarna och möjligheterna för FN. Vi utvecklar hela tiden vår politik och inte minst på det globala området.

I morgon fortsätter Stefan Löfven sin USA-resa i Washington där han ska besöka både Vita huset och svenska ambassaden.

Enligt uppgift till Aftonbladet har han även inplanerat privata utflyktsmål tillsammans med sin fru Ulla, som följer med på resan. Löfven återvänder till Sverige i helgen.