Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Carl Bildt hyllar Sharon - kritiseras hårt

Uppdaterad 2014-01-12 | Publicerad 2014-01-11

"Ariel Sharon var en stor ledare av Israel. En briljant militär befälhavare, men också en klok statsman som såg nödvändigheten av fred."

Så skrev utrikesminister Carl Bildt på Twitter efter den förre israeliske premiärministerns död.

– Han hyllar en man som är ytterst ansvarig för massmord. Jag tycker det är oerhört provocerande, säger Hans Linde, gruppledare för Vänsterpartiet i riksdagen till Aftonbladet.

Under lördagseftermiddagen kom dödsbeskedet. Den förre israeliske premiärministern Ariel Sharon hade somnat in efter åtta år i koma.

Ett par timmar senare kommenterade utrikesminister Carl Bildt dödsbeskedet på Twitter.

"Ariel Sharon was a great leader of Israel. A brilliant military commander, but also a wise statesman seeing the necessity of peace," skrev han.

Tweeten väckte starka reaktioner, både på nätet och bland svenska politiker.

”Ansvarig för massmord”

– Ariel Sharon var ytterst ansvarig för massmord och förespråkade fördrivning av palestinierna, säger Hans Linde.

– Carl Bildts uttalande är fullständigt obegripligt och man undrar om det här verkligen är regeringens linje och om allianspartierna står bakom uttalandet.

Han är orolig för att utrikesministerns uttalande kommer att få långtgående konsekvenser.

– Det kommer att skada bilden av Sverige att vår utrikesminister uttalar sig så här, och försvåra Sveriges möjligheter att agera i Mellanöstern.

”Bisarrt”

Även Mehmet Kaplan, gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen är starkt kritisk till Bildts uttalande.

– Ariel Sharon var arkitekten bakom den mur som varje dag försvårar livet och kränker de mänskliga rättigheterna på Västbanken, säger han.

– Men ännu mer bisarrt är det att han hyllar Sharon som en "briljant militär befälhavare" när många minns Sharon som ansvarig för illgärningarna och massakrerna i Sabra och Shattila.

Han säger att han kan ha viss förståelse för att en utrikesminister uttalar sig kring en statsmans död.

– Det hade varit en sak att beklaga sorgen på ett diplomatiskt sätt, men att tala högvärdigt om hans militära ledarskap är helt bisarrt.

Aftonbladet har varit i kontakt med Carl Bildts pressekreterare som uppger att utrikesministern avstår från att kommentera kritiken.