Sarin förlamar andningsmuskler

Publicerad 2013-08-21

Syrien har troligen flera typer av nervgaser.

En av dem är sarin, som kan ha använts i den påstådda gasattacken:

– Sarin är en gas som är ganska enkel att tillverka, säger Bo Koch, förste forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Koch beskriver symptomen från nervgasen sarin:

– Det första är att man får knappnålspupiller. Man får svårt att se, exempelvis i mörker. Sedan får man ökat tår- och salivflöde. Man får en kraftig bildning av slem i luftrören och sammandragningar av luftrören. Olika muskler får svårt att fungera och man drabbas av konvulsioner. Så småningom förlamas andningsmusklerna och man kvävs.

Hur lång tid tar det innan döden inträder?

– Det beror på dosen. Det kan ta allt från någon minut upp till åtskilliga tiotals minuter. Sarin innehåller kemikalier som påverkar nervfunktionerna i kroppen, säger Koch.

Förstör luftvägarna

Syrien har förmodligen tillgång till tre nervgaser — sarin, tabun och VX — samt senapsgas, som är vävnadsskadande. Gaserna kan spridas med raketer.

– Tabun och VX fungerar på samma sätt som sarin. Senapsgas däremot är vävnadsskadande, och verkar där den träffar kroppen. Den skadar framför allt hud, ögon och slemhinnor. Den förstör slemhinnorna i luftrören och man blir blind. Vid höga doser förstör den luftvägarna och man dör, säger Koch.

Varken Koch eller någon annan vet ännu med säkerhet om det rör sig om en gasattack i Syrien, men offrens reaktioner på den film som nu spritts tyder på att det är en gasattack. Ännu mindre går det att säga vilken gas som orsakat offrens reaktioner.

”Människor med kramper”

– Man måste ta biologiska prover för att veta om och vilken gas det är. Men det finns misstankar där olika stater har påstått sig kunna se spår av sarin-användning i Syrien även före dagens film, säger Koch.

Han beskriver vad som händer på den film som nu släppts från Syrien:

– Många människor är uppsamlade i något slags sjukanläggning. De som lever verkar ha mycket svårt att andas. De får andningshjälp, bland annat med andningsblåsor som man försöker trycka ner luft med. Man ser även människor med kramper på filmen.

Bildar moln

På frågan vilken gas som är mest effektiv, svarar Koch:

– Ska man göra gasmoln vill man ha en lättflyktig gas, typ sarin. Den bildar snabbt moln med hög koncentration och driver i väg. Det kan ge oerhört kraftfulla effekter. Tabun fungerar på samma sätt.

VX däremot, som är en av de modernaste nervgaserna, ligger kvar på marken:

– Den avdunstar knappt, utan ligger kvar och kontaminerar marken. Största risken är att få den på huden. Men man kan också spränga VX så att man får en aerosol, som kan spridas och andas in.