Enda spåret – vrakdelar

Publicerad 2012-03-17

Extremvädret försvårar sökandet efter det försvunna flygplanet

Avbröt uppdraget Stora sökinsatser har dag och natt letat efter Herculesplanet i vildmarken kring Kebnekaise, både på marken och i luften. Bara tolv minuter efter det försvunna ”Nanna” låg systerplanet ”Siv” som snabbt påbörjade sökandet när de fick beskedet att kontakten brutits med kamraterna. ”De avbröt sitt uppdrag omedelbart och började söka efter det saknade planet”, säger kommendörkapten Per Rostad, presstalesman vid Cold response-övningen till VG.

Den svenska ­jägarbataljonens fynd av vrakdelar är det enda ­spåret av Herculesplanet.

Tidigt i morse återupptogs det desperata sökandet i den oländiga terrängen.

– Just nu handlar det ­bara om att hitta våra fem kollegor och flygplanet, ­säger Mikael Nordmark, chef för Lapplandsjägargruppen.

Sent i går eftermiddag hittade jägarsoldater ur en svensk bergspluton före­målen som kan bekräfta fyndplatsen. En vadderad dyna och en packrem.

Enligt de erfarna jägarsoldaterna luktade delarna starkt av flygbränsle.

– Sannolikt finns det fler liknande objekt i vindens riktning, säger Peter Lindquist vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Koncentrerat område

För de anhöriga har tiden efter Herculesplanets försvinnande varit en plågsam berg- och dalbana. Först gick den norska försvarsministern Espen Barth Eide ut med att planet hade kraschat och att alla besättningsmän hade omkommit. Sedan tog han tillbaka uttalandet och sa att planet ännu inte var funnet.

Och inte heller de svenska vrakfynden räcker för att bekräfta planets haveriplats.

”Hur som helst räcker inte de fynd som hittills gjorts, för att vi skall kunna fastställa luftfartyget som lokaliserat”, skriver Sjö- och flygräddningscentralen på sin hemsida.

Räddningsoperationen har nu koncentrerats till ett fem gånger två kilometer stort område kring Sveriges högsta fjälltopp - Kebnekaise. Inom just det området avgav Herculesplanet sina sista radarsignaler innan det försvann.

Stort antal helikoptrar

– Området är väldigt kuperat och väder och vind avgör helt förutsättningarna. Men vi har de bästa resurser man kan ha. Från militärt håll är vi beredda att fortsätta hur länge som helst, säger Mikael Nordmark, chef för Lapplandsjägargruppen.

Vid Kebnekaise finns ett stort antal helikoptrar från Sverige, Norge och Danmark. Men under långa perioder har de inte kunnat lyfta på grund av det svåra vädret. I stället är det främst markpatruller från fjällstationen i Nikkaluokta som finkammat de bergskanter och glaciärer som dominerar området.

”Stor lavinfara”

Två mil bort kämpar hundratals räddningsarbetare i ett inferno av snö och kaotisk blåst.

– Det är ett extremt väder med mycket stor lavinfara, bara utbildad personal kan vara där, säger Mikael Nordmark, chef för Lapplandsjägargruppen.

”Vägrar avbryta”

När Aftonbladets utsända tar sig fram på skoter mellan fjällstationerna i Nikkaloukta och Kebnekaise, en resa på drygt två mil, blir terrängen så otillgänglig att det till slut inte går att se mer än någon meter framför sig. En helikopter viner förbi bara några meter över våra huvuden, på grund av de svåra förhållandena vågar de inte gå högre upp.

Vid midnatt blåstes räddningsarbetet av helt och hållet på grund av dålig sikt, men tidigt i morse väntades marktrupperna samt en norsk helikopter ge sig ut på fjället för att fortsätta sökandet. För var timme som går minskar chanserna att hitta den försvunna besättningen vid liv.

– Vi har inga tankar på att avbryta förrän vi har hittat dem, säger Mikael Nordmark.