Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Här vägrar läkaren erkänna Bjarnes smärtsamma sjukdom

Uppdaterad 2019-06-17 | Publicerad 2016-01-31

Bjarne, 45, fick höra att hans sjukdom inte fanns

Bjarne Kvilvang lider av fibromyalgi. Varje dag är en kamp mot smärtan.

Men när han besökte hälsocentralen i Sveg fick han beskedet att sjukdomen inte finns.

– Bara namnet i sig, det latinska uttrycket finns ju inte, det är påhittat va, säger läkaren.

Bjarne Kvilvang, 45, har i snart två decennier kämpat med en sjukdom som gör honom överkänslig mot smärta – fibromyalgi. Smärtan har ökat med åren.

Själv beskriver han syndromet så här:

– Det är en smärta som jag har dygnet runt. Det är som om du har gått till gymmet för första gången på ett par år och inte stretchar och du tar smärtan du har och sprider ut den i hela kroppen och multiplicerar den med tio, då är det en bra dag då jag inte behöver smärtstillande.

”Blivit sämre och sämre”

Diagnosen har varit omtvistad men är nu accepterad av Socialstyrelsen, Försäkringskassan och allmänt inom sjukvården.

För Bjarne Kvilvang började symtomen redan i de sena tonåren.

– Det har utvecklat sig gradvis och blivit sämre och sämre, säger han.

Sedan dess har han genomgått ett stort antal undersökningar, utredningar och tester. Han har fått smärtrehabilitering, gått hos arbetsterapeuter, psykologer och specialister. Flera läkare vid Försäkringskassan har misstrott honom, säger han. Men hans diagnos av fibromyalgi fastställdes år 2000.

Men när Bjarne Kvilvang besökte hälsocentralen i Sveg för två veckor sedan för att förnya sitt sjukintyg fick han en chock.

– Jag bara kom dit för att förlänga sjukskrivningen. Det har jag gjort hur många gånger som helst.

En läkare som han aldrig träffat mötte honom.

– När jag kom in så började han prata om diabetets och blodtryck.

Tog upp mobilen

Bjarne Kvilvang hade sinnesnärvaro nog att ta upp mobilen och spela in samtalet – han förstod åt vilket håll det lutade. Så här utspelade sig en ordväxling:

Bjarne: ”Jag har hållit på med det här i snart 17 år. Det är en diagnos jag har. Du kan inte påstå att den inte finns, att diagnosen inte finns.”

Läkaren: ”Förra veckan när jag läste i Vetenskaplig litteratur förkastade man den diagnosen. Att folk har ont är det ingen tvekan om.”

Bjarne: ”Ja men det är en diagnos som är godkänd, den finns. Den är ställd flera gånger.”

Läkaren: ”Reumatologerna kallar det för någonting. Bara namnet i sig, det latinska uttrycket finns ju inte, det är påhittat va. Men vi behöver inte diskutera det. Jag vet att folk säger att det finns en sjukdom som heter det men det finns ingen sjukdom som är klassificerad som heter så.”

Bjarne: ”Jo”.

Läkaren: ”Nej, det finns ingen nummerdiagnos på fibromyalgi. Jag kan ta fram diagnoslistan så får du se.”

Läkaren, som påstår sig vara expert på smärtsjukdomar, har även ett resonemang om Bjarne Kvilvangs arbetssituation där han jämför 25 procents arbete med sitt eget och berättar att man kan tjäna ”hundratusen i månaden”.

När Bjarne Kvilvang gått hem efter läkarbesöket kom det många tårar.

”Oerhört nonchalant”

Han hade dock ett läkarbesök även nästa dag för att förlänga ett recept på sina smärtstillande tabletter. Den läkaren skrev även ut ett sjukintyg för fibromyalgi.

Aftonbladet har sökt läkaren som vägrade erkänna Bjarnes sjukdom och även enhetschefen på Svegs hälsocentral. Ingen av dem har gått att nå. Chefen för primärvården i region Jämtland-Härjedalen, Anna Granevärn, svarar att hon varit i kontakt med läkaren.

– Jag tycker det är oerhört nonchalant och oprofessionellt beteende.

– Jag fick ju lyssna på den här ljudupptagningen som patienten själv hade gjort, det är ju viktigt att man möter patienten den korta tiden som finns avsatt, och det här mötet kom att handla om hur mycket administration det bli med ett sjukskrivningsintyg och att man kunde jobba 25 procent, säger Anna Granevärn.

Hon konstaterar att läkaren varit anställd inom organisationen sedan 2001. Nu slutar hans anställning vid januaris slut och han har ett par timanställningar i februari.

Kommer han att få fler tider?

– Det är väl inte så hög sannolikhet för det, den här händelsen är allvarlig och på alla sätt under all kritik.

Först efter att Tidningen Härjedalen skrev om Bjarnes historia kom en ursäkt från enhetschefen och läkaren, som nu är anmäld till patientnämnden.

Vad hade hänt om du inte spelat in samtalet tror du?

– Då hade inte folk trott på mig. Det hade varit lite för extremt för att man skulle kunna tro på det. I dagens samhälle 2016 att en läkare sitter och säger att en diagnos är påhittad och inte ens finns.

– Då kanske det är dags att sluta som läkare, säger Bjarne Kvilvang.

ANNONS