Löfven: ”Vi har kontroll på situationen”
Uppdaterad 2015-09-15 | Publicerad 2015-09-14
Österrike och Tyskland har redan skärpt sina gränskontroller och nu meddelar Finland att ökad bevakning införs vid landets norra gräns.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill att även Sverige överväger att skärpa kontrollerna – men enligt statsminister Stefan Löfven behövs det inte i nuläget.
Under eftermiddagen och kvällen diskuterar ministrar från samtliga EU-länder hur flyktingkrisen ska behandlas.
Statsminister Stefan Löfven har i dag träffat Europaparlamentets talman Martin Schulz för att främst diskutera den akuta flyktingkrisen. På en pressträff efter mötet betonade de båda att det krävs solidariskt ansvar bland EU-länderna för att lösa situationen.
– Migrationen är egentligen inte ett EU-problem. Det är ett globalt problem, och sådana kräver globala lösningar, säger Martin Schultz.
– Inget land kan klara av detta ensamt. Vi måste komma fram till en gemensam lösning, säger Stefan Löfven.
Inrättar ny central
I går kväll införde Tyskland skärpta kontroller vid gränsen mot Österrike. Detta eftersom det stora antalet flyktingar gör att ”kontrollen av gränserna inte fungerar”, enligt Tysklands transportminister Alexander Dobrindt.
Även Finland inför gränsövervakning vid norra gränsen. Landet inrättar också en central som ska ta emot flyktingarna och registrera dem, innan de slussas vidare till andra flyktingförläggningar, enligt Yle.
– Flyktingsituationen i norra Finland är utom kontroll, sa inrikesminister Petteri Orpo på en presskonferens, enligt tv-kanalen.
”Inte motiverat i nuläget”
Tidigare har Moderatledaren Anna Kinberg Batra öppnat för att Sverige kan behöva införa liknande åtgärder. Enligt Löfven är detta dock inte aktuellt – i nuläget.
– Vi står i konstant kontakt med myndigheterna som hanterar detta. Varken Säkerhetspolisen eller den vanliga polisen anser att en sådan åtgärd är motiverad i nuläget, säger han.
Han fortsätter:
– Vi följer situationen noggrant. Det kan komma att ändras om vi hamnar i ett läge där den nationella säkerheten är hotad eller där vi inte har kontroll över gränserna. Där är vi inte nu.
Tysklands åtgärd visar att landet närmar sig en kritisk gräns, enligt talmannen Schulz.
– Det visar att inte ens det ekonomiskt starkaste landet i Europa kan lösa den här situationen på egen hand, säger han.
Under helgen har Stefan Löfven varit i kontakt med stats- och regeringschefer i EU för att inskärpa vikten av en gemensam lösning.
– Vi måste ta nya steg framåt för att lösa detta tillsammans.
”Långt ifrån varandra”
Under eftermiddagen och kvällen träffades ministrar från samtliga EU-länder i Bryssel för att diskutera flyktingkrisen.
Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) var pessimistisk inför extramötet.
– Jag är ganska bekymrad över det här mötet faktiskt. Jag tycker att vi står ganska långt ifrån varandra. Å ena sidan finns det länder som säger att det här är en europeisk utmaning som kräver en europeisk lösning, å andra sidan andra länder som bara vill sticka huvudet i sanden och låtsas som det här inte finns. Så vi får se var vi landar, säger Johansson på väg in till mötet.
Sverige vill ha ett permanent och tvingande omfördelningssystem av asylsökande i EU på lång sikt. Allra minst tycker dock Johansson att man i dag måste kunna enas om fördelningen av de 120 000 asylsökande som EU-kommissionen föreslog i förra veckan.
– Mötet pågår fortfarande. Som jag uppfattar det har alla medlemsstater ännu inte gjort sina inlägg. Jag föreställer mig att det kommer att dra ut på tiden, sa Morgan Johanssons pressekreterare Jonatan Holst vid 19-tiden.
Om inte migrationsministrarna kan nå en uppgörelse har EU:s permanente ordförande Donald Tusk varslat för att ländernas stats- och regeringschefer i stället kan kallas in för att avgöra frågan, skriver TT.