Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Bocken uppe – men hur länge står den?

Publicerad 2012-11-30

Världens troligtvis mest berömda halmbock

En dag? En vecka? En hel månad?

Gävlebocken har rests – och med den även den eviga frågan: Hur länge får den stå i år?

– Det är lite av spänningen, men bockkommittén jobbar för att den får stå kvar hela tiden, säger ordföranden Eje Berglund.

Särimner i Valhall slaktades varje dag och återstod sedan – redo för ny slakt.

Så ofta återuppstår inte Gävlebocken, men i 46 år har den gått ett antal olika öden till mötes, enligt Gävlebockens hemsida.

25 gånger har den bränts, och ibland byggts upp igen.

11 gånger har den stått orörd.

7 gånger har den gått sönder av olika anledningar (bland annat nedkörd av en raggarbil 1976).

3 gånger genom åren förtäljer inte historien vad som hänt.

På söndag under första advent invigs den 47:e bocken under högtidliga förhållanden och förhoppningen är att få en ny orörd halmbock.

Dyr

– Förhoppningsvis får den stå till nyår. Vi har mer bemannad bevakning än tidigare och även annan typ av bevakning. Vi vill ju gärna att vi ska få ta ner stommen, som kostar mycket pengar att göra varje år, säger Eje Berglund, ordförande i bockkommittén och talesman för Gävlebocken.

Själva bocken kostar i runda slängar 200 000 kronor att tillverka, och tillsammans med invigningsfestligheterna landar summan för bocken på runt en halv miljon kronor varje år.

– Den är ju Gävles internationellt sett mest kända märke i dag. Tillsammans med Brynäs är det det nationellt mest kända.

Besvikelsen i Gävle är stor varje år den bränns upp, enligt Eje Berglund.

Twittrar och bloggar

– Det är ofantligt många Gävlebor, framför allt barn och pensionärer som blir ledsna varje gång den inte får stå. Man vill visa den för vänner och bekanta som kommer och hälsar på.

Tidens minusgrader gör att man hoppas kunna packa in bocken i is, vilket skulle försvåra för den mordbrandsugne.

Som vanligt kommer bocken att blogga och twittra – och för den som vill ha stenkoll på bockens beskaffenhet finns givetvis en webbkamera som bevakar den dygnet runt.