Ordern: Lämna Nordkorea nu

Publicerad 2013-04-08

Sydkoreanska arbetare skickas hem

Kaesong, Nordkoreas och Sydkoreas gemensamma industrikomplex, kan stängas ner för gott, uppger CNN.

All aktivitet i området ska ha stoppats och alla arbetare ska flyttas därifrån.

Sydkoreansk soldat vid den demilitariserade zonen.

I ett uttalande genom den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA säger den högt uppsatte tjänstemannen Kim Yang-Gon att alla 53 000 arbetare ska dras tillbaka från området, som beskrivs som den sista symbolen av samarbete mellan de två länderna.

Kan stängas för gott

Redan tidigare har Nordkorea stoppat arbetare från Sydkorea från att ta sig in på området, som ligger på den nordkoreanska sidan av gränsen, och nu överväger man att stänga ner industriområdet för gott. Tills vidare är all aktivitet i zonen stoppad.

– Hur situationen kommer utvecklas de närmaste dagarna beror helt på Sydkoreas myndigheters attityd, säger Kim Yang-Gon i uttalandet, enligt AFP.

Sydkoreas återföreningsminister Ryoo Kihl-Jae säger enligt CNN att Nordkorea dessutom visat tecken på att förbereda för ett nytt kärnvapentest.

"Svårförklarligt"

Niklas Swanström, chef för Institute for Security and Development Policy (ISDP), säger till TT att stängningen av Kaesong är en kostsam och svårförklarad signal från Nordkoreas sida:

– För Nordkorea är den (industrizonen) ju jätteviktig. Det är den främsta ingången av utländsk valuta.

För Sydkorea är skadan inte lika allvarlig ekonomisk, men den kan vara betydelsefull politiskt.

– Det har ju varit ett flaggskepp för återföreningen, att visa att här kan vi samarbeta och agera tillsammans. Sydkorea har stått för resurser, pengar och mer kvalificerad kunskap, och Nordkorea har ställt upp med relativt billig arbetskraft, säger Niklas Swanström till TT.