Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Är Europa på väg att falla sönder?

I eurokrisens spår frodas separatismen

Eurokrisen väcker liv i nationalism och separatism.

I länder som Spanien, Belgien och Skottland. Men även i Tyskland.

Resultatet kan bli ett sönderfallande Europa.

I boken "Bayern kan också klara sig själv" driver den förre chefredaktören för Bayernkurir tesen att det vore bättre för både Tyskland och den sydtyska delstaten om de två skildes åt.

En idé som skulle haft mycket svårt att få fäste under normala omständigheter lockar plötsligt många.

Wilfred Scharnagel är i likhet med många sydtyskar trötta på att betala för vad de betraktar som lata greker och slösaktiga italienare. Men de är också less på att betala för landsmän i andra delar av Tyskland som "hellre lever på bidrag än söker jobb". Precis som Sverige har Tyskland ett skatteutjämningssystem som gör att de rika delstaterna bidrar med pengar till de fattigare.

Alarmerande

Bayern tillhör definitivt de rika. Befolkningen ser sig som Tysklands mest hårdarbetande. Delstatens tolv miljoner invånare producerar varor och tjänster för närmare 3 000 miljarder kronor om året. Vilket nästan matchar hela Sveriges BNP.

Idén att bryta loss Bayern från Tyskland borde vara en alarmerande signal för omvärlden. Om Europas lokomotiv drabbas av separatiska strömningar, hur ska det då sluta?

Tanken kan verka rätt orealistisk men faktum är att delstaten inte varit en del av det tyska imperiet i mer än dryga 140 år.

– Kartor är inte ristade i sten, säger Scharnagl till tyska tidningen Der Speigel. Vem kunde för 25 år sedan ha tänkt sig att Lettland, Estland och Litauen skulle bli fria stater.

Jättedemonstrationer

Scharnagls bok är ett symtom på en trend som följt i spåren av eurokrisen. Separatister och nationalister vädrar morgonluft. Många tycker att deras respektive länder skulle klara sig bättre utan EU eller regioner som egna stater.

I förra veckan demonstrerade 1,5 miljoner människor i Barcelona för Kataloniens självständighet. Den spanska regionen har ett visst mått av självstyre men den ekonomiska krisen har satt fingret på nackdelarna med att fortfarande vara en del av Spanien.

Trots att Katalonien tyngs mest under den spanska skuldbördan så är regionen den största bidragsgivaren till andra regioner i Spanien. Lite som Bayern i Tyskland.

Katalanerna vänder sig också mot försöken att åter-centralisera Spanien vilket innebär mindre makt till regionerna.

Dubblat stöd

Kraven på självständighet har alltid funnits men det var länge sedan Kataloneins nationaldag samlade så många demonstranter. Det faktum att Katalonien är Spaniens rikaste landsända bidrar definitivt till att blåsa under självständighetersträvandena.

En färsk opinionsmätning visar att 46,4 procent av katalanerna stödjer självständighet. Dubbelt så många som 2008 när den finanskrisen exploderade.

Samma effekt kan man se i Skottland och Sydtyrolen, två andra områden där självständighetskraven länge legat attraherat delar av lokalbefolkningen och nu växer i styrka.

Sydtyrolen är en autonom provins i norra Italien där majoriteten av befolkningen är tyskspråkig. Precis som bayrare och katalaner är de upprörda över att få får bära en oproportioneligt tung ekonomisk börda på grund av krisen. Bara för att regionen är välmående. Självständighetstanken slår rot framförallt hos den unga befolkningen.

Blöt filt

Skottlands självständighetsivrare anser att man skulle klara sig alldeles utmärkt på egen hand, inte minst tack vare oljan i Nordsjön. Skuldkrisen i Europa har underblåst de kraven. Man har redan kommit så långt att en folkomröstning ska bli av 2014.

EU och euron har länge haft effekten att lägga en blöt filt över olika regioners krav på självständighet. Nu verkar alltmer regioner tro att de har egna lösningar för att få bukt med arbetslöshet och stagnerande ekonomi.

I takt med att eurons och EU:s attraktivitet avtar finns risken att självständighetssträvandena i många länder bidrar till ett sönderfallande Europa.