Superdiamantgruvan – Rysslands hemlighet

Publicerad 2012-09-19

Tio gånger större än världens samlade tillgångar

Rapparen Lil' Wayne med sina diamantbeströdda tänder.

Sugen på att köpa en diamant? Snart kan de bli rejält mycket billigare.

Ryssland har nämligen avslöjat att sovjetiska vetenskapsmän på 1970-talet hittade en enorm diamantkrater – som landet mörkat till nu.

– Vi pratar om triljoner karat, säger forskaren Nikolai Pokhilenko.

Nikolai Pokhilenko.

Den ryska regeringen har släppt en riktig bomb: landet är stenrikt på diamanter.

I en 35 miljoner år gammal krater i sibiriska Popigai finns tio gånger mer diamanter än hela världens samlade tillgångar. Rapporten kommer från den statliga nyhetsbyrån ITAR-Tass som tillsammans med andra journalister nu fått grönt ljus av Kreml att prata med forskare på plats.

Höll uppe priset

När sovjeterna för 40 år sedan hittade gruvan, tio mil i diameter, lämnade man den under hemliga former orörd för att fortsätta hålla diamantpriset på höga nivåer. Landet hade redan omfattande diamanttillgångar samt en konstgjord diamantindustri man investerat tungt i.

Enligt forskare vid det närliggande geologi- och mineralinstitutet i Novosibirsk kommer produktionen i supergruvan i Popigai nu att förändra den globala diamantmarknaden i grunden.

– Där finns tio gånger mer superhårda diamanter än hela övriga världens kända tillgångar tillsammans. Vi pratar triljoner karat, säger Nikolai Pkhilenko i Novosibirsk till ITAR-Tass.

Problem för monopolet

Enligt nyhetsbyrån är diamanterna dubbelt så hårda som vanliga, vilket gör dem extra attraktiva för industrier. Ädelstenarna i Popigai ska ha skapats när en meteorit i hög hastighet kraschade in i ett grafitfält.

Det ryska avslöjandet borde skapa huvudbry för den globala diamantkartellen De Beers, som i princip kontrollerar hela världshandeln med de glimrande stenarna. I över hundra år har kartellen hållit uppe priserna genom aggressiv marknadsföring och stenhård kontroll på tillgång och efterfrågan.

För första gången på länge föll den ryska diamantproduktionen 2009, vilket skulle kunna förklara varför Moskva valt att gå ut med nyheten nu.

Enligt de ryska forskarna kan superkratern förse världsmarknaden med diamanter i 3 000 år.

ANNONS