Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Vänster-striden

Publicerad 2011-09-02

Veteranen: Viktigt att tala folkets språk

VILL LEDA VÄNSTERN De fyra kandidaterna är oense om det ska införas delat ledarskap i partitoppen. Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson i den bakre raden är för medan Rossana Dinamarca är emot. Hans Linde har sagt att det är upp till medlemmarna att bestämma.

Fyra personer slåss om att efterträda Lars Ohly.

Men vet de egentligen vad de ger sig in på?

Här får de tips av en som har koll – gamla vänsterledaren C-H Hermansson, 93.

Tidigare vänsterledaren C-H Hermansson, 93.

Det var proppfullt i ABF-huset i Stockholm i går. Vänsterpartiet sparkade igång turnén med kandidaterna som vill ha Lars Ohly:s plats. Under tre månader ska Hans Linde, Ulla Andersson, Rossana Dinamarca och Jonas Sjöstedt åka riket runt och övertyga folk om varför just de ska väljas.

Stopp i dörren

En av dem som fick vända i dörren till det fullsatta huset var veteranen C-H Hermansson, partiledare för dåvarande VPK mellan 1964 och 1975. Han var ändå vänlig nog att ge ett par råd till den som ska ta över posten han en gång hade.

– Det är viktigt att tala folkets språk och inte låta som nästan alla gör i riksdagen i dag. Det är ett spännande jobb, man får träffa mycket folk och förhoppningsvis får man en del inflytande. Men det är jobbigt med allt resande, säger han.

När C-H valdes var det partistyrelsen som bestämde vem som skulle ha jobbet. Denna gång är det kongressledamöterna som i januari ska rösta fram nästa V-ledare.

Lämna mobilen hemma

Vem det blir som väljs får personen det hett om öronen. C-H Hermansson har dock ett tips om hur man kan varva ned:

– Varje sommar tog jag en ordentlig semester och seglade i skärgården. Där kunde ingen jävel få tag i en. I dag finns det ju i och för sig mobiltelefoner, men den får de väl lämna hemma.