Målilla - hetast orten i Sverige

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-07-27

Här sätts värmerekorden

Sveriges högsta temperatur i sommar uppmättes i Målilla.

Som så ofta.

Det östliga läget, avståndet från havet och att det ligger i en gryta, gör att den småländska orten ofta kokar av värme.

7 juli, Målilla, 34,2 grader. Där har ni 2006 års värmerekord i Sverige. Och orten i Småland stoltserar ofta med att vara stekhetast i landet.

– Nio gånger sedan den 1 juni har den högsta temperaturen uppmätts just där. Sen har de ju varit med på topp fem vid ytterligare ett antal tillfällen, säger Eva Brokhöj, meteorolog på SMHI.

Ligger i dalgång

Vilket alltså betyder att Målilla varit varmast i genomsnitt ungefär var sjätte dag. Av de drygt 100 stationer som skickar in uppgifter till SMHI.

Men varför?

Det finns flera delanledningar. Weine Josefsson, SMHI-meteorolog med detaljkoll på ämnet, förklarar:

– Målilla ligger en bit ifrån kusten, ungefär 40-50 kilometer, vilket har stor betydelse. Havet reagerar nämligen trögare på solen än marken. Solstrålarna kommer nämligen ända ner till jordytan och värmer upp marken. Då värms i sin tur luften närmast marken upp, och om det inte blåser så mycket på platsen så kan luften stanna kvar längre och fortsätta värmas, säger han.

Sveriges högsta temperatur någonsin

I Målilla blåser det inte mycket. Orten ligger i en dalgång.

– Ta Mexico City exempelvis, som ligger mellan höga berg och är extremt varmt. Det är nästan en snarlik effekt, menar Weine Josefsson.

Ytterligare en faktor som spelar in är vindriktningen. I Sverige blåser det mestadels från väster till öster.

-– Alltså flyttar sig vinden från Skåne och upp till Småland. Så när den väl passerar Målilla har den hunnit värmas upp rejält. Om vinden rörde sig i motsatt riktning, ja då hade kanske Hallands inland varit varmast, säger Weine Josefsson.

Var tror ni förresten Sveriges högsta temperatur någonsin registrerades?

Gissa en gång.

Patrik Andersson

ANNONS

Följ ämnen i artikeln