Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Inte klot vad bra det går!

Publicerad 2014-11-06

Jesper Svensson bowlar med två händer - nu lär han göra strikesuccé i flera länder

Tycker du att bowling är en alltför enahanda sport?

Gör som Jesper ­Svensson.

Den svenske tonåringen har fått världseliten att se dubbelt.

I helgen var stora delar av bowlingeliten på plats i spelmetropolen Las Vegas för att prova lyckan i tävlingen PBA South Point All Regional Open.

Många av dem blev nog förvånade när en tvåarmad bandit från Vimmerby kom och stal segern framför ­näsan på dem.

– Det var lite oväntat, ­ingenting jag hade förväntat mig, säger Jesper Svensson, 19.

Började som liten

Det brukar heta att det som händer i Vegas stannar i Vegas, men just den här vinsten lär bli omtalad långt utanför Nevadas gränser – tack vare Svenssons ­speciella ess i rockärmen: tvåhandsfattningen.

– Jag var väldigt liten när jag började bowla och ­orkade helt enkelt inte ­kasta ­klotet med en hand då. ­Sedan har det utvecklats till den tekniken jag har i dag.

En väldigt gynnsam ­teknik har det visat sig. ­Jesper Svensson är svensk landslagsman och dominerade tävlingen i Las Vegas från början till slut.

– Man får lite mer spinn och fart på klotet. På vissa underlag är det gynnsamt med lite lägre fart, men på de allra flesta är det här fördelaktigt.

Tvåhandsfattningen blir allt vanligare, framför allt bland unga spelare, säger Jesper Svensson.

Finns motståndare

– Det pratas ofta om att det är en lite revolutionerande grej, som V-stilen i backhoppning och tvåhandsbackhand i tennis. Det är roligt om man kan ­vara med och introducera en sådan revolution.

Men än så länge höjer de flesta på ögonbrynen när de ser honom spela.

– De flesta blir lite ­konfunderade och frågar hur fasiken jag bär mig åt. Sedan finns det vissa som är lite motståndare också, men det är nog mer sådana som är sura för att de själva inte kan göra det.

2 händer så spelar du

Till skillnad från enhandsfattade spelare använder de tvåhandsfattade inte tummen i klotet. De sticker bara in ena handens ringfinger och långfinger. Den andra handen agerar stöd genom hela svingen och hjälper till att sätta extra spinn på klotet. Tekniken ger både mer skruv och fart än vanlig enhandsfattning.

4 tips från experten

1 Lär dig skruva. Släpp tummen först, sedan de andra fingrarna. Släpper du allt på samma gång får du ingen skruv. Sedan ska det ­kännas som att du drar de andra fingrarna rakt genom klotet.

2 Det viktigaste är inte klotets fart, utan var det träffar käglan. Man ska försöka att inte träffa mitt på den kägla som står längst fram, ­utan lite på sidan.

3 Välj ett tungt klot. Man ska självklart inte ha ett tyngre klot än man känner att man orkar med, men för att få mer kraft rekommenderar Jesper Svensson att använda ett så tungt klot man kan utan att det gör ont.

4 Stå rätt vid andra­slaget. Om man efter sitt första slag har en kägla kvar längst till höger flyttar många instinktivt till ­höger och försöker kasta så rakt som möjligt. Vill du öka dina möjlig­heter att få till en spärr ska du i stället ställa dig långt till vänster och kasta diagonalt över banan.