Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Så ska Fridolin styra upp skolan

Publicerad 2014-11-30

KARLSTAD. I vår ska utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) träffa skolaktörer från alla Sveriges kommuner.

Samtidigt lovar han att nedgången i de svenska skolresultaten ska ha vänts inom sex år.

– Vi måste börja jobba tillsammans om vi ska kunna bygga en skola där alla elever får en ärlig chans, säger Fridolin.

I valrörelsen tidigare i år var frågan om den svenska skolan brännhet. Bakgrund till det ökade intresset var den Pisa-undersökning som presenterades förra året och som visade på att resultaten för svenska elever gick kraftigt nedåt.

Tidigare utbildningsminister Jan Björklund (FP) initierade en stor omläggning av skolan och menade samtidigt att många av de problem som fanns gick att härleda till vad tidigare S-regeringar gjort.

Ska träffa företrädare från alla kommuner

När Miljöpartiet i dag avslutade sina kommun- och landstingsdagar i Karlstad meddelade utbildningsminister Gustav Fridolin att regeringen nu drar i gång ett dialogprojekt. Fridolin ska under våren träffa kommunala företrädare och skolaktörer från Sveriges 290 kommuner. Totalt ska 3 000 personer bjudits in till regionala möten.

– Vi måste börja jobba tillsammans om vi ska kunna bygga en skola där alla elever får en ärlig chans. Det har varit alldeles för mycket svenska skolaktörer, inte minst utbildningsministrar av skiftande färg, som skyllt skolans problem på kommunerna som sedan har skyllt tillbaka, säger Fridolin.

"Det ska synas i klassrummen"

Han menar att regeringen i och med satsningen skickar en signal till kommunerna att man nu är beredda att samarbeta. Om vad de ska leda till konkret säger Fridolin:

– De investeringar vi nu gör, i bättre förutsättningar för lärarkåren och mer tid för elever med sina lärare, vävs samman med de investeringar som man vill göra lokalt. Det som vi lägger i vår nationella budget ska synas i klassrummen.

Ger skarpt löfte

Den negativa utvecklingen när det gäller de svenska skolresultaten har pågått under lång tid. Men nu ger Fridolin ett skarpt löfte: inom sex år ska den nedåtgående trenden ha vänts.

– På enskilda skolor kan man vända trenden snabbt, på bara ett eller några läsår. För ett helt skolsystem tar det längre tid. Där pratar det globala analysföretaget McKinsey i sina utvärderingar om att det tar ungefär sex år. Det är så klart en målsättning som vi har.