Rödgrön ledning och FI in i riksdagen enligt SVT:s Valu

Publicerad 2014-09-14

De rödgröna får 44,8 och Alliansen 39,7 procent.

FI kommer precis in i riksdagen – men SD får en vågmästarroll ändå.

Det tyder SVT:s stora vallokalsundersökning, Valu, på.

– Jag är nervös, vallokalsundersökningarna brukar ligga lite över slutresultatet, säger Gudrun Schyman från Fi:s valvaka.

Då vallokalerna stängde, klockan 20 i kväll, presenteras resultaten av SVT:s stora vallokalsundersökning, Valu.

Det är den största svenska vallokalsmätningen, baserad på tusentals intervjuer av utvalda väljare som just lagt sin röst. Utanför ett 120-tal vallokaler har väljarna fått svara på 35-40 frågor, bland annat vilket parti de röstat på i dag och vad man röstade på i valet 2010.

Valu: Rödgrön ledning

Enligt Valu:n vinner leder de rödgröna partierna med 5,1 procentenheter över Alliansen. Enligt Valun kommer FI in i riksdagen, med precis 4,0 procent. Räknar man med FI-stöd får de röd-grön-rosa 48,8 procent och SD får vågmästarroll med 10,5 procent.

– Jag tycker att det är lysande, det är en arbetsseger för väldigt många aktivister, säger Gudrun Schyman i Aftonbladets valsändning.

Samtidigt medger Schyman att hon är nervös.

– Jag är det, vallokalsundersökningarna brukar ligga lite över slutresultatet, säger hon till Aftonbladets Erik Wiman.

Vallokalsundersökningen ger Moderaterna 22,2 procent, en minskning med 7,9 procentenheter sedan valet 2010.

SD har största ökningen

Centerpartiet får 6,5 procent, en minskning sedan 2010 med 0,1 procentenheter. Folkpartiet: 6,0 (-1,0), Kristdemokraterna 5,0 (-0,6).

Miljöpartiet 7,1 (-0,2), Socialdemokraterna 31,1 (+ 0,4). Vänsterpartiet 6,6 (+1,0), Sverigedemokraterna får enligt Valu:n 10,5 procent, vilket är den största ökningen sedan valet 2010: +4,8 procentenheter.

– Vi vet inte hur det här slutar än. Men den här kvällen firar vi Fredrik Reinfeldts sista kväll som statsminister i Sverige, säger Aron Etzler partisekreterare, på V:s valvaka.

På MP-vakan skreks det unisont "Neeeej" när siffrorna tickade in. Dock stora applåder när skillnaderna mellan blocken kom upp.

– Det viktiga är att det ser ut att bli regeringsskifte, säger Anders Wallner, partisekreterare.

På M-vakan var besvikelsen stor.

– Vi hade så klart siktat på ett bättre valresultat, säger Kent Persson, Moderaternas partisekreterare, till Svt.

– Det är klart att det här är en besvikelse. Vi har backat ganska mycket och det är klart att vi hade siktat på ett annat resultat för både oss och Alliansen.

Novus: Jämnt – och FI kommer in

Enligt en valdagsundersökning utförd av Novus/TV4 har gapet mellan blocken krympt rejält till enbart en procentenhet. Alliansen får där 43,0 procent, medan de rödgröna partierna får 44,0 procent. Enligt Novus undersökning ser FI ut att få 4,4 procent, vilket betyder att de skulle komma in i riksdagen och rödgröna blocket vinner i så fall med 5,2 procent.

Yougov: Rödgrön ledning

Klockan 16.00 publicerades en valprognos från Metro/Yougov baserad på 1 575 enkäter online mellan klockan 8 och 15 i dag.

Där fick Alliansen 39,3 procent och de rödgröna 44,9 procent. SD fick 10,4 procent och FI 3,7 procent.