Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Aktiespararna kräver svar om Wetterstrand

Publicerad 2019-03-06

Den särskilde utredaren Maria Wetterstrand överlämnade utredningen om styrmedel för att främja användning av biobränsle för flyget till miljö- och klimatminister Isabella Lövin i måndags. Arkivbild.

Maria Wetterstrands uppdrag som styrelseledamot, ägare och utredare innebär en tydlig intressekonflikt, anser Aktiespararna. Nu kräver organisationen svar vid företagets kommande bolagsstämma.

– Hon är insider både i utredningen och i bolaget, säger vd Joacim Olsson.

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, konstaterar att Maria Wetterstrands dubbla uppdrag innebär en tydlig intressekonflikt.

Hon har lett flygbränsleutredningen, samtidigt som hon suttit i biobränsleföretaget Cortus styrelse, och ägt aktier i bolaget. Hon har dessutom köpt aktier under utredningens gång, i slutet av april förra året. I februari i år, en månad innan flygbränsleutredningens resultat presenterades slutligen, meddelade bolaget att ett samarbete om projektering av en flygbiobränsle-anläggning ska inledas tillsammans med ett annat företag.

–  Det är ytterst anmärkningsvärt. Man måste vara ytterst försiktig om man sitter i en utredning med bäring på företagets marknadsförutsättningar, säger han.

Intressekonflikt

Maria Wetterstrands dubbla uppdrag innebär en tydlig intressekonflikt av två skäl, tycker han. Dels då bolaget kan få information från utredningen som andra inte har, dels då hon själv handlar aktier och har tillgång till information som andra inte fått.

– Man är skyldig att tillämpa en försiktighetsprincip, som att inte delta i möten, analyser eller beslut som rör utredningens område. Det verkar inte som att Maria Wetterstrand har hanterat den intressekonflikten så försiktigt som man bör.

Maria Wetterstrand har uppgett att hon inte deltog i beslutet att satsa på biobränsleprojekteringen.

– Det räcker inte att avstå från vissa enskilda större beslut, det handlar om allt från omvärldsbevakning till analyser, diskussioner och marknadsutsikter, förklarar Joacim Olsson.

Dubbla stolar

Han ställer frågan är om det ens är möjligt att sitta i ett bolags styrelse samtidigt som man leder en utredning som anknyter till verksamheten.

– Det blir en svår situation. Grundprincipen måste vara mycket stor försiktighet.

Han drar paralleller med hur ministrar brukar göra med sitt privata ägande.

– De brukar avstå från att äga aktier direkt, eller i vart fall förvaltningen av dem, just för att inte misstänkas för att fatta beslut utifrån politiken. Här har vi en liknande situation. Som utredare har hon tillgång till information som andra inte har.

Bolagets beslut att fokusera på flygbiobränsle kan kopplas ihop med hennes utredningsuppdrag, och det är problematiskt, tycker han.

Insidersituation

Han ser hennes dubbla stolar som en dubbel insidersituation.

– Hon är insider både i utredningen och i bolaget.

Aktieköpen är också problematiska, tycker Joacim Olsson.

– Hon agerar som privatperson på aktiemarknaden på information från utredningen. Till exempel kan hon veta sådant som får betydelse för bolagets marknadsförutsättningar.

Nu kommer Aktiespararna att lyfta intressekonflikten på bolagets stämma i slutet av maj, förklarar han.

– Vi går på 400 bolagsstämmor varje år, och vi kommer att ha bolagsbevakare på denna också, säger Joacim Olsson.

Cortus aktiekurs har nästan fördubblats sedan i måndags morse. Enligt bolaget beror kursuppgången på en nyhet bolaget släppte timmarna efter att Wetterstrands utredning offentliggjordes.