Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Valet 2010: Detta står på spel

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-22

Aftonbladet listar partiledarna och allianserna som sitter lösa i höst

Ett lag riskerar splittring, flera huvuden kan rulla och riksdagsporten kan stängas för en del.

Valåret har börjat - för många väntar en nervprövningens tid.

Aftonbladet har gått igenom vad som står på spel i höst, för partierna, partiledarna och allianserna.

Det märks att det är valår. Veckans partiledardebatt i riksdagen var ovanligt hetsig och till och med nästa söndag fortsätter sammandrabbningarna med debatter och dueller mellan partiledare och statsministerkandidater. Alla vill synas och alla vill sätta agendan. Arbetslinje mot bidragslinje eller orättvisa skatter mot riktiga jobb.

Misslyckas de att nå ut med budskapet kan höstens val bli det sista för flera av våra partiledare. Kan Mona Sahlin sitta kvar om de rödgröna förlorar? Vad händer med alliansen om oppositionen får majoritet? Det här står på spel inför höstens val.

Mona Sahlin

En valförlust till och socialdemokratin förlorar sin unika ställning som Sveriges enda statsbärande parti. För Mona Sahlin skulle det troligen innebära slutet på en mycket lång politisk karriär. Generationsskifte kommer krävas och de gamla motståndarna vaknar troligen till liv. I dagsläget finns få givna efterträdare. Men frågan är om Sahlin ens själv vill sitta kvar i opposition under fyra år till. Valet i höst kan bli Monas sista strid.

Fredrik Reinfeldt

Även om Fredrik Reinfeldt förlorar regeringsmakten talar mycket för att hans liv som moderatledare lever vidare. I opinionen ligger Moderaterna kvar på nivåer från succévalet 2006. Det är kollegorna i Centern och Kristdemokraterna som drar ner hela alliansen. Dessutom är Fredrik Reinfeldt populär och med sina 44 år har han lång tid kvar i politiken.

Jan Björklund

Folkpartiet har tappat stöd sedan valet men det är inget katastrofras. Jan Björklund har lyckats sätta avtryck i den moderatledda regeringen. Inte minst är det hans skolpolitik som nu är på väg att bli verklighet. På partiledarposten sitter Björklund i dagsläget säker. Om Sverigedemokraterna kommer in och blir vågmästare finns en inbjudan från de rödgröna att ta ställning till.

Maud Olofsson

Valet 2006 beskrivs i dag som en succé som gav Centerpartiet 7,9 procent av rösterna. Nu hotar istället fiasko. I en mätning nyligen hamnade partiet till och med under fyraprocentsspärren. Maud Olofsson har gått hårt fram med partiet, accepterat kärnkraft och offrat integritetsfrågan. De gamla väljarna har inte hängt med och så många nya har inte kommit. Maud Olofsson kan vara en av de första som ryker vid en alliansförlust i höst.

Göran Hägglund

Göran Hägglund leder partiet som mer än andra riskerar att åka ur riksdagen i årets val. I var och varannan opinionsmätning hamnar KD under fyra procent. Samtidigt brukar partiet komma igen inför valen och behåller man bara sin plats i riksdagen är en avgång inte självklar. I det egna partiet tycker många att Hägglund är underskattad.

Lars Ohly

Vänsterpartiet ligger sämst till i den rödgröna koalitionen men jämfört med valresultatet står man stabilt. Å andra sidan var 2006 års val en besvikelse och Lars Ohly har nu lett partiet genom två förlustval, EU-parlamentsvalet inräknat. Förlorar de rödgröna i höst kombinerat med att Ohly kompromissat bort en del av partiets politik talar mycket för att hans dagar som vänsterledare är räknade.

Maria Wetterstrand/Peter Eriksson

De enda partiledare, eller språkrör, som vi med säkerhet vet ska avgå efter nästa val. Ett språkrör för Miljöpartiet får enligt reglerna bara sitta i max tre perioder. Framtiden ser ändå ljus ut, särskilt för Maria Wetterstrand. Med hjälp av hennes popularitet ligger partiet nu runt tio procent i mätning efter mätning. En eventuell valförlust i höst kommer troligen inte att skyllas på paret Wetterstrand/Eriksson.

Alliansen

”Det bästa vi har är varandra” sa de fyra partiledarna i kör hemma i Maud Olofssons kök i Högfors sensommaren 2004. Sedan dess har de hållit ihop. Under två år förbereddes maktövertagandet. I höst har de regerat tillsammans i fyra år. Frågan är vad som händer vid en valförlust.

Blir det strid på kniven, men med acceptabla resultat för de enskilda partierna, finns en chans att samarbetet håller även i opposition. Går det däremot riktigt dåligt för ett eller flera allianspartier kommer missnöjet växa och då är risken stor för att de fyra går isär. Vid en valförlust riskerar man dessutom att mista viktiga personer utan riksdagsförankring, som finansminister Anders Borg (M) och partisekreterare Per Schlingmann (M).

De rödgröna

Jämfört med alliansen är den rödgröna historien som ett gemensamt regeringsalternativ kort. Ingenting har sagts om ett samarbete längre än för den kommande mandatperioden. Vid en valförlust är risken därför att koaltionen spricker. Ett möjligt scenario är ett fortsatt oppositionssamarbete mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. När de hösten 2008 deklarerade ett tvåpartisamarbete sträckte det sig fram till 2020.