Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Burkaförbud om sex månader

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-14

Franska parlamentet röstade igenom lag

En lag som förbjuder heltäckande slöja på allmän plats antogs på tisdagen av det franska parlamentet.

Det innebär att lagen träder i kraft om sex månader om inte konstitutionella domare stoppar den.

Nationalförsamlingen röstade redan i juli för lagen, som bland annat innebär att kvinnor som ertappas klädda i burka eller nikab på gatan kan dömas att böta 150 euro.

På tisdagen röstade en näst intill enhällig senat slutgiltigt igenom lagen med röstsiffrorna 246 mot 1.

Ger böter

– Frankrike, ett sekulärt land, garanterar respekt för alla religioner, men att gömma ansiktet under en heltäckande slöja är emot allmän ordning, vare sig det är framtvingat eller frivilligt, sade landets justitieminister Michele Alliot-Marie.

Burka- och nikabförbudet träder i kraft om sex månader och gäller på allmän plats. Det innebär att heltäckande slöja blir bannlyst i kollektivtrafiken, på gatorna, marknader och även i privata kontorsbyggnader. Den kvinna som bär heltäckande slöja kan då få böta 150 euro.

Lagen är konstruerad så att den framför allt riktar sig mot män som tvingar sin fruar eller döttrar att bära burka och nikab. En sådan man kan dömas till böter upp till motsvarande 300 000 kronor och fängelse.

Kritik från USA

Uppskattningsvis knappt 2 000 människor i hela Frankrike bär heltäckande slöja.

Kritiker till den nya lagen har invänt att den fokuserar på ett icke-problem och säger att den stigmatiserar en redan utsatt grupp.

USA sällar sig till kritikerna som opponerar sig mot förbudet.

"Vi tycker inte att man ska lagstifta om vilka plagg människor får bära eller inte bära, kopplat till deras religiösa tro", sade det amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande.