5-åring kidnappad utanför daghem

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-16

Danmark: Fördes bort av tre maskerade män – kidnapparna kan vara på väg till Sverige

Femårige Oliver hade precis hämtats på dagis av sin mamma, när tre maskerade män slet ut honom ur bilen och körde i väg.

Händelsen inträffade vid 16.30-tiden i dag utanför ett daghem i Virum norr om Köpenhamn.

Polisen har dragit igång en omfattande insats för att försöka spåra den svarta kombi som de tre männen körde ifrån platsen i. Man har också placerat ut poliser både vid Öresundsbron och vid färjeläget i Helsingör för den händelse att gärningsmännen ska försöka fly över till Sverige.

Vittnen hann uppfatta siffrorna 32 787 i bilens registreringsnummer.

Under natten kunde polisen konstatera att nummerplåtarna från en bil i Albertslund stals ett dygn tidigare. Siffrorna på de plåtarna var YJ 32 787.

– Vi utgår från att de nummerplåtarna satt på kidnapparnas bil, sade biträdande polisinspektör Henning Svendsen vid Nordsjällandspolisen.

Inför mammas ögon

Kidnappningen skedde inför ögonen på Olivers mamma. Hon hade precis hämtat sonen på dagis och satt honom i bilen när den mörka kombin körde upp. Tre maskerade män hoppade ut, höll fast mamman och tog med sig pojken.

Motivet är okänt.

– Vi känner inte till bakgrunden till händelsen och vet heller inte vad gärningsmännen vill åstadkomma, säger Steen Nonbo på polisen på norra Själland till Jyllandsposten.

Ekstrabladet.dk har talat med en familjemedlem:

– Jag är chockerad och kan inte alls förstå vad motivet att kidnappa Oliver kan vara, säger familjemedlemmen.

Båda föräldrarna är av kinesisk härkomst, och familjen äger flera restauranger. Polisen ville dock inte spekulera i om barnet bortrövats i utpressningssyfte.

Pojkens mor är så uppriven att hon inte kunnat höras ordentligt av polisen. Psykologhjälp har tillkallats för att ge föräldrarna, dagispersonlan och vittnen till händelsen krishjälp.

Samtidigt pågår under kvällen ett omfattande polispådrag för att försöka hitta bilen och gärningsmännen. Helikopter har satts in i sökandet.

Vid försvinnandet var Oliver klädd i blågrön pilotjacka och jeans. På framsidan av jackan sitter ett märke med robotfiguren Ultraman, som förekommer i en japansk tv-serie.

Polisen har talat med pojkens pappa och säker till politiken.dk att inget tyder på att någon familjekonflikt skulle ligga bakom kidnappningen.