Polisen tvingas slänga 100 000 fingeravtryck

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-30

Misstänktas avtryck
har rensats bort

Polisen har tvingats rensa sina register på 100 000 fingeravtryck efter kritik från datainspektionen.

– Jag tror att det innebär att färre brott kommer att klaras upp med hjälp av fingeravtryck, säger Anders Wetling, chef för Rikskriminalens utredningssektion, till Ekot.

Av misstag har polisen även gjort sig av med fingeravtryck från misstänkta brottslingar.

Enligt Datainspektionen är polisens fingeravtrycksregister alldeles för omfattande. Kritiken handlar om att det innehåller mängder med avtryck från oskyldiga människor.

100 000 avtryck rensas nu ut – vilket är ungefär hälften av hela registret som finns hos polisen på Kungsholmen i Stockholm.

Råkat rensa ut misstänkta

Dessvärre har polisens kontroll av gallringen visat att man av misstag även råkat rensa bort personer som är dömda eller misstänkta för brott. Bland annat har det inträffat när personer har flera identiteter.

– De som är brottsaktiva nu och som vi verkligen vill ha i våra register, de måste vi ta varje chans att ta nya signalementsuppgifter och nya fingeravtryck på i och med att man kan gallras, säger Anders Wretling till Ekot.

Svårt att bli avförd

Fingeravtrycken togs tidigare endast bort när en person som misstänkts för brott avlidit, fyllt 80 år eller själv krävt det.

Gallringen har pågått hela året. Och nu är man uppe i omkring 100 000 avförda personer. Registret ska från och med nu rensas på oskyldiga en gång i månaden.