”Ninjamannen” kördes till färjan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-16

Antas ha åkt hem – samurajsvärdet kvar hos polisen i Kalmar

GREPS PÅ ÖLAND Den 44-årige psyksjuke dansken greps i Borgholm på kronprinsessans födelsedag. LÄSARBILD

Den ninjaklädde danska man som greps efter att ha uttalat hotelser mot kronprinsessan Victoria, antas ha åkt hem igen. Hans samurajsvärd är kvar hos polisen i Kalmar.

Den 44-årige psykiskt sjuke mannen är fortfarande misstänkt för brott mot knivlagen sedan han gått runt med ett samurajsvärd i centrala Borgholm under kronprinsessan Victorias födelsedag i måndags.

Efter att ha uttalat hot riktade mot kronprinsessan greps mannen misstänkt för förberedelse till misshandel. Det brottet avskrevs snabbt och mannen släpptes.

– Svärdet är taget i beslag. Han greps med det på sig och vi får se om åklagaren väcker åtal, säger Ulf Martinsson, kommissarie vid Kalmarpolisen.

Skjutsades till färjan

Efter att ha skrämt resenärer på ett tåg mellan Kalmar och Växjö greps han igen några timmar senare, nu av polis i Kronobergs län. Sedan han suttit i förvar några timmar bestämde sig polisen för att tillsammans med skånska kolleger skjutsa honom till resecentrum i Helsingborg för färja till danska Helsingör.

– Han uttryckte att han ville åka hem. Han lämnades av vid färjeterminalen i Helsingborg vid midnatt mot onsdagen. Sedan vet vi inte var han är, säger Mikael Persson, informatör hos Skånepolisen.

Säpo, som ansvarar för kronprinsessans skydd, vill inte uttala sig om de vet var mannen befinner sig.

– Vi vidtar de skyddsåtgärder som behövs, säger Maria Martinsson, pressekreterare på Säpo.

Johan Nordström/TT

ANNONS