PR-kris för opppositionen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-23

Syns mest vid interna bråk

Käbblig bild av oppositionen Den nya alliansen De Rödgröna har inte synts mycket i media på sista tiden – och när de synts har de bråkat.

Oppositionens avslut på 2008 i medierna har varit katastrofalt.

Finansminister Anders Borg har synts nästan lika mycket som Mona Sahlin, visar medieanalysföretaget Cisions senaste Politikerbarometer, skriver Dagens Nyheter.

– Det interna käbblet i oppositionen har tagit överhanden och också blockerat deras budskap i finanskrisen, säger Cisions medieanalytiker Erik Lundbom, till DN.

Oppositionen kan inte vara nöjd med resultatet av Cisions granskning av politikernas tid i rampljuset.

Efter att finanskrisen brutit ut på allvar har regeringen och främst moderaterna dominerat rapporteringen i riksmedia.

Cisions barometer som undersökt antal toppnyheter per politiker visar att rapporteringen om oppositionen ofta handlat interna bråk och politiskt spel.

Artiklar och inslag om regeringen däremot har till stor del handlat om sakfrågor.

"Interna käbblet"

Nästan hälften av de nyheter i tv, radio och tidningar om socialdemokraterna de senaste månaderna har handlat om interna konflikter i oppositionen.

Samtidigt har rapporteringen om regeringspartierna till 80 procent handlat om sakfrågor skriver DN.

– Det interna käbblet i oppositionen har tagit överhanden och också blockerat deras budskap i finanskrisen, säger Cisions medieanalytiker Erik Lundbom, till DN.

Anders Borg en raket

Höstens raket i undersökningarna är finansminister Anders Borg som klättrat från sjätte till tredje plats i mest omnämnda politiker.

Fokus på ekonomin i medierna har gjort att han nästan synts lika mycket som oppositionsledaren Mona Sahlin som är den politiker som synts näst mest.

Den politiker som synts mest i medierna är statsminister Fredrik Reinfeldt.

Mätningen genomfördes den 27 september–14 december.

ANNONS