Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

"Mer stöd till dem som mår dåligt"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-26

Folkpartiledaren Jan Björklund föreslår en fördubbling av antalet kuratorer och skolsköterskor

VÄSTERÅS Elever som mår dåligt ska ha rätt till en kurator.

Det kravet vill folkpartiledare Jan Björklund skriva in i skollagen.

Han kan tänka sig en fördubbling av antalet skolsköterskor och skolkuratorer i den svenska skolan.

Jan Björklund.

Sveriges unga mår allt sämre, konstaterade Björklund när han inledningstalade på folkpartiets kommunala riksmöte i dag.

Han tog Linda som exempel. Linda som skär sig på utsidan för att klara av smärtan på insidan.

– Var tredje flicka har ångest. Det är en tredubbling sedan 80-talet. Fler ungdomar vårdas för depression i dag, sa Björklund.

Lärarna avlastas

Enligt folkpartiledaren och utbildningsministern vittnar fler och fler lärare om hur de måste ägna alltmer av sin tid åt elever som mår dåligt, istället för åt undervisning.

Nu ska lärarna avlastas. I den nya skollagen som presenteras nästa år vill Björklund och folkpartiet skriva in ett krav: Att alla elever som behöver ska få tillgång till skolsköterska och skolkurator. Samma regler ska gälla för både kommunala skolor och friskolor.

Björklund sa att det kan komma att röra sig om en fördubbling av antalet skolsköterskor och kuratorer. Runt 1000 stycken.

Välkomnas av Lärarförbundet

Förslaget välkomnas av Eva-Lis Preisz, Lärarförbundets ordförande.

– Elevhälsan fick ta mycket stryk under nedskärningarna på 90-talet, säger hon till aftonbladet.se.

– Det här behövs i skolans arbete. Samhället har blivit tuffare för eleverna och lärarna behöver få större kraft till sina kärnuppgifter.

Skattesäkning för pensionärer

I talet upprepade Björklund också sin vilja att göra livet lättare för landets pensionärer genom en skattesänkning på 200 kronor i månaden.

– Vi som är i arbetsför ålder har fått stora skattesänkningar. Det är rimligt och rättvist att pensionärerna, som har slitit ihop vårt välstånd, också får del av dessa förbättringar, sa Björklund.

Ännu så länge har det blivit nobben från statsminister Fredrik Reinfeldt.

”Alla kan inte vara akademiker”

Jan Björklund tog också upp folkpartistiska hjärtefrågor som utbyggd kärnkraft och en omläggning av skolpolitiken. Särskilt nöjd är han med politiken för de som inte drömmer om en akademisk karriär.

– Samhället fungerar inte om alla är akademiker. Många högskoleutbildade har svårt att få jobb, medan det är nästan omöjligt i Sverige att få tag på en hantverkare, sa Björklund.

Enligt honom är intresset stort ute i kommunerna för den lärlingsutbildning på gymnasienivå som införs i höst. Regeringen har gett pengar för 4 000 platser. Det räcker inte. Nu skjuter man till resurser för ytterligare 1 500 platser.

Aftonbladets
bloggar