Polisen: Sprängning mot polishuset kan vara hämndaktion
Publicerad 2018-01-18
Två män i 20-årsåldern har anhållits, misstänkta för sprängningen mot polishuset i Rosengård.
Malmöpolisen tror att attentatet är en hämndaktion för det arbete de bedriver mot den unga, multikriminella miljön.
– Det arbete och tryck vi har mot kriminella gör att vi tyvärr får förvänta oss sådant här, säger polismästare Stefan Sintéus.
Strax efter klockan 21 på onsdagskvällen detonerade någon form av sprängladdning utanför polishuset i Rosengård i Malmö.
Explosionen lämnade en krater i asfalten på parkeringen, det blev skador på polishusets fasad och närliggande fordon.
– Det är alltså någon som kastat in ett föremål från staketet utanför in på parkeringsplatsen, som sedan har detonerat, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, vid en pressträff på torsdagen.
Kan ha fångats på övervakningsfilm
Gärningsmannen ska fångats av övervakningskameror, enligt Aftonbladets källor, och på filmen ses hur en person tänder på en stubin innan föremålet kastas.
Enligt uppgift till Aftonbladet misstänker polisen att det rör sig om en stor banger, en mycket explosiv smällare som kan orsaka dödlig skada för personer som befinner sig i närheten.
Stefan Sintéus konstaterar att föremålet lämnade en krater i asfalten, och sa på presskonferensen att det var ”kraftigare än en fyrverkeripjäs men inte så kraftigt som en handgranat.”
Polisen: Kan vara hämnd
Polisen tror att detta är en hämndaktion för det arbete som polisen bedriver mot den kriminella miljön i Malmö.
– Det här som hände i går på Rosengård gör oss bara förbannade. Det visar att det arbete och det tryck vi har mot de kriminella gör att vi tyvärr får förvänta oss sådant här, säger Stefan Sintéus.
”Kommit långt på den kriminella stegen”
Det rör sig om cirka 200 personer, och 4–5 pågående konflikter som man jobbar mot. Personerna i dessa miljöer är ”multikriminella”, och i åldrarna 15 till 23, enligt polismästare. Där ingår de två personer, i 22-årsåldern, som anhölls på torsdagsmorgonen, misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse.
– Det är personer som har haft en misslyckad skolgång, saknar arbete, har levt i kriminalitet under många år. Som trots sin ringa ålder har kommit väldigt långt på den kriminella stegen. De är svåra att jobba med, säger Stefan Sintéus.
”Jag riktar mig till er Malmöbor”
Polismästaren vädjar nu till Malmöborna om att få tips, både kring denna händelse och rent generellt.
– Jag riktar mig till Malmöbor som kan ha sett någonting, hört någonting eller har annan information att lämna – ni är mycket välkomna att höra av er till vår tipsmottagning. Vi behöver att Malmöbor reagerar och talar om vad de vet, och inte funderar över att inte våga säga vad de hört och sett, säger Stefan Sintéus.
– Ska vi komma till rätta med den här typen av kriminalitet som vi har i Malmö är det viktigt att samhällsmedborgarna tar sitt ansvar och hjälper oss med det här.
Polisen nås på telefonnummer 114 14.