Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Klimatforskare: Vi har fem år på oss att rädda Amazonas

Uppdaterad 2021-12-18 | Publicerad 2021-12-17

Amazonas riskerar att förvandlas till savann – och redan om fem år kan det vara för sent att rädda regnskogen.

Det varnar den brasilianska klimatforskaren Luciana Vanni Gatti.

– Vi befinner oss i en nödsituation. Skogen håller på att kollapsa, säger hon.

Följ ämnen

Världens största regnskog fungerar i dag som en ofantlig kolsänka. Amazonas tar upp mer koldioxid än något annat landområde på jorden och utgör en barriär mot klimatförändringarnas värsta följder.

Men för varje träd som fälls pressas ekosystemet närmare sin brytpunkt.

Den kände klimatforskaren Carlos Nobre vid São Paulos universitet har länge varnat för att skövlingen och klimatförändringarna är på väg att driva Amazonas över en gräns – en punkt utan återvändo – där skogen börjar ombilda sig själv till buskmark och savann.

Ett ovärderligt ekosystem skulle gå förlorat – samtidigt som ofantliga mängder koldioxid skulle hamna i atmosfären och driva på klimatförändringarna över jorden.

Aftonbladet har tidigare i år rapporterat från frontlinjen där savannen brer ut sig i södra Amazonas och i ett uppmärksammat reportage följt med kvinnorna och flickorna som strider mot skövlarna.

 Betânia Guajajara är en av dem som strider mot skövlarna.

Slåss för överlevnad

– Vi slåss för vår överlevnad, sa Betânia Guajajara, 15, i reportaget

Carlos Nobre uppgav i fjol till Aftonbladet att den oåterkalleliga brytpunkten kan ligga femton år framåt i tiden, samtidigt som han betonade att inget är säkert.

Under de tio första månaderna i år har avverkningen ökat med 33 procent jämfört med samma period året före, enligt det brasilianska forskningsinstitutet Imazons analys.

Och i september släppte en expertgrupp bestående av mer än tvåhundra Amazonasforskare ett uttalande: att vi balanserar på randen till en katastrof, rapporterar den brittiska tidskriften New Scientist.

Klimatforskaren Luciana Vanni Gatti.

”En mardröm”

– Det är en mardröm. Vi befinner oss i en nödsituation. Skogen håller på att kollapsa, säger klimatforskaren Luciana Vanni Gatti vid det brasilianska rymdforskningsintitutet Inpe, en av deltagarna.

Luciana Gatti har under många år observerat Amazonas från luften i flygplan. Hon fruktar att brytpunkten i själva verket kan ligga så nära som fem år framåt i tiden.

– Jag observerar förändringarna som sker nu. I Amazonas finns det många återkopplingseffekter i naturen som inte ingår i de modeller som tagits fram. Som att skogen lagrar allt mindre kol som en följd av skövlingen eller att den kvarvarande skogen är mer lättantändlig, säger hon i en mejlintervju med Aftonbladet.

Gult hav

Du har under lång tid studerat Amazonas från luften. Vilken är den tydligaste förändringen du har sett?

– Skogsskövlingen ändrar utsikten totalt. Det gröna havet av regnskog har ersatts av gult hav av sojafält.

Luciana Gatti anser att alla länder som konsumerar soja från Amazonas har ett ansvar för hur regnskogen förstörs. Nu vill hon ställa slutkonsumenterna i den rika delen av världen till svars.

– Det finns stora pengar i skövlingen. Vem är det egentligen som köper träden som fälls i Amazonas? Vem köper köttet från boskapen? Och vem köper sojan? Det är dags att tala om det.

Luciana Gatti tog fotografiet över staden Belém i Brasilien för en månad sedan. Hon är övertygad om att pråmarna som syns på bilden är lastade med skövlat timmer.

”Väldigt rädd”

Vad tror du om Amazonas framtid?

– Jag är väldigt rädd för att det redan nu finns områden som inte kan återhämta sig, som i sydöstra Amazonas. Vi behöver ett totalstopp för avverkning omedelbart. Redan år 2028 kan det vara försent. Och vi måste få slut på bränderna under hösten.

– Sedan måste vi börja återplantera och restaurera skogen. Och vi måste sluta bryta mineraler som förgiftar floderna. Och sluta använda gifter i jordbruket.

Är det fortfarande möjligt att rädda Amazonas?

– Ja, om hela världen hjälper till. Alla har ett ansvar för det som sker.