Myndighetssamverkan slår mot brottsnätverk

Jan Samuelsson/TT

Publicerad 2022-02-02

Samarbetet mellan Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen vid bland annat Öresundsbron har gett effekt, hävdar polisen. Arkivfoto: Johan Nilsson

Samarbetet mellan polis, tull och kustbevakning har lett till flera gripanden och stora beslag av stöldgods i Skåne, hävdar polisen.

Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen samarbetar för att bekämpa internationella brottsnätverk som begår brott i Sverige. Myndighetsgemensamma kontroller har genomförts i utvalda hamnar i framför allt Skåne och vid Öresundsbron.

De nästan 3 000 kontroller som genomförts under 2021 har lett till att 84 personer gripits, misstänkta för olika typer av brott.

Omfattande beslag av stöldgods har också gjorts. Hundratals stulna katalysatorer på väg ut ur landet har tagits i beslag och två personer har gripits misstänkta för vapenbrott. Under hösten anträffades fyra stulna lyxbilar vid en kontroll och två personer kunde gripas misstänkta för grovt häleri, skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Det handlar främst om stöldgods, men också om människor som inte har rätt att vistas i landet. Vår verktygslåda när det kommer till lagstiftningen är viktig i arbetet mot den gränsöverskridande och organiserade brottsligheten och det är också det arbetet som är i fokus när gränspolisen i region Syd nu blivit en egen enhet, säger Tomas Sawicki, chef för gränskontrollenheten i polisregion Syd.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln