”Det bästa med Halmstad är läget”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-26

Hedersmedborgaren Leif Karlborg prisar sin sommarstad

Halmstad tog hem segern mot Båstad i sommarduellen där Sveriges bästa sommarpärla ska utses.

– Det bästa med Halmstad är att det ligger vid havet, säger stadens hedersmedborgare Leif Karlborg till aftonbladet.se.

Leif Karlborg, född 1931 på Öckerö, har bott i Halmstad sedan 1957.

– Som du hör på min dialekt kommer jag inte från Halmstad. Jag fick för mig att jag skulle flytta till Skåne från Stockholm. Men det blev Halmstad, det var ungefär samma sak för mig på den tiden.

Lockande nöjen

När aftonbladet.se:s läsare fick välja mellan sommarstäderna Halmstad och Båstad vann Halmstad en jordskredsseger mot Båstad. 68,5 procent, eller 7 av 10 som deltog i omröstningen, valde Halmstad som favorit.

Vad är det bästa med Halmstad?

– Att det ligger vid havet. Och så är det en grej till. Halmstad ligger mellan tre ganska stora städer: Köpenhamn, Malmö och Göteborg.

Nöjena som erbjödes i de större närbelägna städerna lockade på den tiden, berättar Leif. Men även i dag tar han sig då och då en tur över till Köpenhamn.

– På mina lediga stunder brukar jag åka ut i en liten segelbåt jag har sedan många år tillbaka. En gång på våren och en gång på hösten brukar jag segla över till Danmark.

Han berättar att många halmstadsbor delar hans båtintresse.

– Det är ganska många som har båt i Halmstad. Det finns många små hamnar och tre stora segelklubbar.

Trots att han har bott länge i Halmstad, upphör miljön inte att fascinera.

– För mig ändrar Halmstad skepnad sommar- och vintertid. Sommarhalmstad lever ett annat liv än den andra delen av året. Sommarhalmstad är långsträckt. Det är inte bara juli månad utan sträcker sig från våren in på hösten.

Det enda han saknar är vintern.

– Det var mer vinter i Göteborg som jag ursprungligen bodde i. Så minns jag det i alla fall.

Hedersam utmärkelse

1960 startade Leif Karlborg livräddarskolan Livräddningscentralen i Tylösand som är Nordens enda livräddarskola. Sedan ett antal år tillbaka är han också hedersmedborgare i Halmstad, en utmärkelse han har fått för sitt arbete med livräddning. Och han är i gott sällskap. Även Halmstadssonen Per Gessle är hedersmedborgare.

– Det känns hedersamt att ha fått den utmärkelsen. Innan vi kom igång med det här arbetet så drunknade människor, inte minst på våra stränder och det har vi minimerat ganska ordentligt.

Cirka 30 personer utbildas vid Livräddningscentralen till livräddare varje år. För att bli godkänd måste man också genomgå två kurser samt slutprov innan man räknas som legitimerad havslivräddare.

Leif är fortfarande aktiv inom livräddningsutbildningen som tar emot elever från hela Norden.

– I dag var jag hos livräddarna nere på stranden vid 07.45 på morgonen och var med på träningen. Jag tog ett snabbt dopp i havet som var 15 grader varmt. För närvarande utbildar vi 17 elever i badvaktsutbildningen.

ANNONS