Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Fick sin lunga bortopererad – i onödan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-07

”Minsta ansträngning gör mig andfådd”

59-åriga Håkan Anderssons läkare tog fel på lunginflammation och lungcancer.

Det slutade med att fembarnspappan från Årsunda fick sin lunga bortopererad – i onödan.

– Så fort jag böjer mig eller gör minsta ansträngning blir jag andfådd, säger han till aftonbladet.se.

En segdragen hosta fick Håkan Andersson att söka läkarhjälp i oktober förra året. Ett beslut som skulle visa sig ödesdigert. När aftonbladet.se når honom har han varit ute på en av sina regelbundna morgonpromenader för att försöka bygga upp flåset igen.

"Jag får aldrig tillbaka det"

– Jag lär sitta en stund. Jag har fått en kraftig försämring av lungkapaciteten. 25 procent av syreupptagningen är borta. Det känns väldigt mycket och jag får aldrig tillbaka det helt, säger Håkan Andersson.

Läkarnas första analys visade att Håkan hade lunginflammation. Men när röntgenbilderna på hans lungor jämfördes med gamla bilder från 2002 då han också varit sjuk tyckte sig läkaren se en förändring.

Efter ytterligare kontroller med kamera kom chockbeskedet.

"Det var aldrig någon diskussion"

– Läkaren ringde upp mig och berättade rakt på sak att jag hade lungcancer. Han sade åt mig att jag skulle åka till Uppsala och bli opererad. Det var aldrig någon diskussion. Det var en order, säger han.

För Håkan Andersson som inte röker och kände sig stark och frisk blev omställning stor. Men mest påfrestande upplevde han att det var för hans familj.

– Jag är en stark person och kunde på något sätt ta det. Men det var väldigt jobbigt för mina fem barn och min sambo, säger han.

Kirurgerna i Uppsala genomförde en lyckad operation och tog bort de delar där läkaren hittat cancern. När den påstått sjuka lungbiten skickats på analys kom nästa chock.

Läkaren var mycket ångerfull

– Läkaren ringde upp mig och sade att jag blivit opererad i onödan. Han tyckte att det var förjäkligt och var mycket ångerfull. Han sa att han aldrig varit med om något liknande, säger Håkan Andersson.

Håkan har nu anmält behandlingen till personskaderegleringen som ska utreda vad som gått snett.

– Jag kanske kan få lite pengar i ersättning men jag kommer aldrig att få tillbaka min ork och min energi, säger han.