Över tvåtusen skattfynd i Sverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-04

Experten: Man måste anmäla alla fynd – men upphittaren får bra hittelön. Läs hela chatten med arkeologerna Henrik Runeson och Johan Anund.

Vanligaste fynden är mynd, smycken och bitar av silver och guld.

Hittills har man hittat över 2.300 nergrävda skatter i landet – de flesta av en slump.

– Och i vissa fall kan man hitta DNA-rester i gamla gravar, säger Henrik Runeson och Johan Anund.

yvonne säger: hejhej!vad kommer hända me silvermynten, museum? hur mkt är det värst? ^^
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Hej! Nu är vi, Johan och Henrik, på plats för att besvara era skatt-frågor.
yvonne säger: hejhej!vad kommer hända me silvermynten, museum? hur mkt är det värt? ^^
nåt säger: hej jag undrar hur många skatter man har hittat i sverige
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Ja, skatten kommer att hamna på museum, troligen på Historiska museet i Stockhol eller Myntkabinettet. Det är helt lätt att svara på eftersom de utgrävda mynten inte analyserats än. Utgrävda mynt får dessutom inte sälja. Det har kommit ungefär 2.300 skattfynd totalt i Sverige.
sara säger: hur var det att hitta skatten?
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Det var inte vi som hittade skatten men de arkeologer som gjorde fyndet blev förstås själaglada.
Esther säger: Vad ska man göra om man hittar en skatt? Måste man anmäla det eller får man behålla den?
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Man måste absolut anmäla det. Det är det lag på. Lagen gäller fynd av guld, silver och ädelmetall eller annat som kommer från en känd fornlämning. Men man får en bra hittelön!
Ekorren säger: Vad är det som är så speciellt med den här skatten?
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Att vi nästan aldrig hittar skatter vid arkeologiska utgrävningar. Den här skatten kom desutom i en grav som är nästan 1000 år äldre än mynten.
Fly säger: Varför låg de här mynten vid Arlanda? Har det varit nån bosättning där?
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Man har bott runt Arlanda ända sedan stenåldern, alltså också under järnålder/vikingatid.
MartinJ säger: Ifall detta leder till att fler privatpersoner ger sig ut med metalldetektorer, är det bra eller dåligt?
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Det är dåligt. Det är förbjudet att leta skatter med metalldetektor.
Josef säger: Var 450 silvermynt mycket på den tiden? ( ungefär som x i dag )
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Det var en ansenlig summa. Troligen hade de flesta inga silvermynt alls. Det exakta värdet på vikingatiden är omöjligt att säga.
oskar säger: hej! jag undrar om man hittat någon/några skatter i luleå?
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Det vet vi inte just nu. Du kan ju kontakta länsmuseet i Luleå
Nilla säger: Hur har mynten hamnat där om graven är 1000 år äldre? Vad har ni för teori?
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Det är jättesvårt att spekulera om, men det är ju jättespännande. Man kan kanske ha velat skydda skatten genom att begrava den hos en gammal förfader.
MBP säger: Har ni nån teori hur mynten kommit till sverige? vad har dom för relation till platsen? Vem tror ni var begravd på platsen? är det troligt att den den begravda härstammar från mellanöstern? finns det fler gravar i samma område?
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Mynten kan ha kommit hit genom handel, som gåvor mellan viktiga personer eller som betalning för att man arbetat som soldat för någon härskare. Vi vet inte vem som är begravd, men det är ssäkert som bott på en närliggande gård.
Nilla säger: Om man som jag är nyfiken på arkeologi kan man som lekman få vara med vid en utgrävning för att se hur det går till?
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Det finns en del amatörarkeologikurser där man får vara med om mindre utgrävningar. Fråga på ett länsmuseum eller på en hembygdsmuseum.
Fly säger: Vilket landskap har flest gamla skatter?
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Gotland. Där finns det i särklass mest. Den största skatten,från Spilling hade 14295 mynt.
Adam Tensta säger: men hur vet ni att det är vikinga grejer
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Den som lade ned mynten i graven levde under vikingatiden men de flesta mynten är lite äldre.
Niklas säger: passande efternamn ni har runeson (runor) och anund (sagokung från uppsala)
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Ja visst :)
Simander säger: Kommer man att utöka letande i området nu för att kolla efter fler fynd?
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Just här fanns det bara en grav och den är nu färdigutgrävd.
Erik säger: Hej! Min farmor hittade 3 mynt i åkern alldeles utanför mig i samband med att de skulle sätta potatis. Det var nån gång under 50-talet.. Hon skänkte sedan bort dessa.. Mynten var cirka 6-7cm i diameter och var gjorda av koppar. Tror ni det är någon ide att använda en metalldetektor för att leta de resterande mynten? MVh//Erik
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Tyvärr får du inte göra det enligt lag.
Josef säger: Vad är den största skatten man funit någonsinn alltså i hela världen?
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Det beror på vad man menar med en skatt... men Tuthankamons grav ligger väl bra till!
Leffe säger: Får man behålla mynt som man hittar själv?
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Nej, men du får hittelön av staten.
säger: Har man gjort intressanta silverfynd på Åland?
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Tyvärr har vi dålig koll på det, men sannolikt finns det det. Kontakta Ålands museum.
Simander säger: Finns det någon speciell koppling mella Uppland och Gotland eftersom man hittat liknande silverskatter där?
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Det har förstås funnits kontakter, men också Gotlänningarna hade nog kontakter med dandra landsändar också.
claes säger: Är mynten i sig unika, eller är denna typ kända sedan tidigare?
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Såvitt jag vet är en del unika och en del mer vanliga.
Johan säger: Hur många dolda skatter kan det finnas i Sverige? Och vad är de vanligaste fynden?
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Det finns säkert många dolda skatter, de hittas av en slump. De vanligaste skattfynden är mynt, smycken och bitar av silver och guld.
kofoot65 säger: Kommer Sverige va tugna att lämmna tillbaka mynten till länderna som dom ursprungligen kommer i från ?
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Intressant fråga, men troligen inte i det här fallet. Vissa väldigt speciella fynd som kommit hit på skumma vägar lämnas ibland tillbaka.
Simander säger: Kan man hitta DNA-rester i så gamla gravar som skulle kunna kopplas till nu levande upplänningar och svenskar, (som i England) undrar en nyfiken släktforskare?
Henrik Runeson och Johan Anund säger: I vissa fall kan man det.
MBP säger: Har ni hittat nåt mera än mynten? andra föremål såsom krukor, verktyg eller annat? låter skumt att bara dumpa ner X antal silvermynt och inget annat. Hur låg mynten i förhållande till graven? i direkt anslutning eller?
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Silverskatten och graven är ju inte från samma tid. Men från den gravlagda personen hittades ett dräktspänne och brända skelettrester
Moderator säger: Och detta måste tyvärr bli sista frågan. Kanske Henrik och Johan kan tipsa om var man kan få reda på mer. Tack alla som chattat och tack till Henrik och Johan.
Henrik Runeson och Johan Anund säger: Man kan läsa mer på Riksantikvarieämbetets hemsida raa.se och myntkabinettet och historiska museets hemsidor!