Trump vill gärna ge dubbla signaler

Donald Trump.

SEATTLE. Donald Trump skulle ge besked om sin invandringspolitik men jag vet inte om någon blev klokare efter hans tal.

Fortfarande är det väldigt oklart vad som kommer att hända de 11 miljoner illegala invandrare som befinner sig i USA ifall Trump vinner.

Tvärtom verkar det som Donald Trump gärna vill ge dubbla signaler.

Följ ämnen
Donald Trump

Han vill fortsätta låta tuff mot invandrare samtidigt som han lämnar en liten glipa öppen för de illegala invandrare som inte begått brott i USA. Kanske kommer de att bli deporterade om han blir president. Kanske inte. Bara Trump vet.

Republikanernas kandidat var noga med att påpeka att invandringspolitikens viktigaste uppgift är att se efter amerikanska intressen. Där ingår att förhindra att illegala invandrare konkurrerar om låglönejobben med svarta och latinamerikaner som har rätt att vistas i USA.

– Lediga jobb ska i första hand gå till svarta och latinos som behandlats orättvist.

Hur han ska åstadkomma det nämnde inte Trump.

Han vill försöka locka till sig väljare som tidigare ogillat Trump för att han kallat mexikanska invandrare för brottslingar och våldtäktsmän.

Trump måste locka till sig nya väljargrupper om han ska ha en chans att vinna i november. Latinoväljarna är viktiga liksom de svarta. Men i nuläget är bara två procent av svarta väljare beredda att rösta på Trump.

Detsamma gäller unga människor med en collegeutbildning. Där måste Trump öka sina röstetal om han ska ha en chans.

Hans plötsliga resa till Mexiko för att träffa grannlandets ledare var ett försök att verka lite mer presidentlik. Men många här i USA tycker att Trump försatte tillfället genom att inte direkt ta upp frågan om att Mexiko ska betala för den mur som han vill bygga.

Istället var det president Nieto som i en tweet efter mötet hävdade att han omedelbart sagt till Trump att det inte kan bli tal om att Mexiko ska betala för någon mur.

Ändå sa Trump i sitt tal i Arizona några timmar senare att Mexiko ska betala för muren. Till hundra procent.

– De vet bara inte om det ännu.

Det är den typen av nonsenssnack som gör att många har svårt att ta Trump på allvar. Han sa ingenting om hur han ska få Mexiko att betala. Överhuvudtaget var det ont om detaljer i hans tiopunktsplan. Det mesta var bara upprepningar av vad han sagt tidigare.

I flera veckor har amerikansk media byggt upp en förväntan inför Trumps linjetal om illegala invandrare. Skulle han ändra sig? Skulle han mjukna?

Som vanligt var det väldigt mycket buller och väldigt lite innehåll.

På många sätt höll Trump samma tal som han hållit otaliga gånger sedan han kastade sig in i kampen om att bli republikanernas presidentkandidat.

Men på en punkt kunde man notera ett skifte. Han sa att de illegala invandrarna som befinner sig i USA ska behandlas juste och med respekt. Han poängterade att de som begår brott ska ut omedelbart men lämnade frågan om de övriga öppen.

– Det finns väldigt många bra människor bland de illegala invandrarna, sa Trump.

Samtidigt var han extrem i sina förslag om hur flyktingar och invandrare ska granskas innan de får komma till USA. De ska genomgå ideologiska tester som säkrar att de ”älskar USA och amerikanska värderingar”.

En genomgående trend i hans tal var en katalog av ospecificerade åtgärder. Länder som vägrar ta emot sina medborgare om de utvisas från USA ska tvingas att ändra sig. Men Trump gav inga besked om hur det skulle ske.

Samtidigt är det utan tvivel så att Trumps tal tas emot väl av många amerikaner. Han gav sina kärnväljare vad de ville höra. Inget mjukissnack där inte.

De flesta är ense om att inget land i längden kan ta emot människor utan att veta vilka de är. Utan kontroller. Särskilt inte i terrorismens tidevarv.

Om det dubbla budskapet räcker för att blåsa liv i Trumps opinionssiffror får den närmaste veckan utvisa.