Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Anneli gifte sig – med mördaren

Publicerad 2012-05-03

Har fortfarande kontakt med livstidsfången Leif Axmyr

Sonen är på simning och kasslern står i ugnen.

Anneli lever utåt sett ett helt normalt liv.

Men varje kväll ringer hennes exmake – den livstidsdömde dubbel­mördaren Leif Axmyr, 73.

Anneli har en son i skolåldern. Därför vill hon inte framträda med hela sitt namn och därför skriver vi inte ut hennes bostadsort. Men sin egen historia vill hon varken justera eller maskera. Den är, som hon säger, ”livet”.

”Har varit underbar”

I kväll är hon en av de medverkande i TV3:s dokumentär ”Kvinnorna som faller för mördare”.

– Jag ställer upp för Leifs skull. Jag accepterar inte hans våldshandlingar, men anser att hans 30 år långa straff är ett justitiemord, säger Anneli till Aftonbladet.

Hon berättar att hon hörde talas om Axmyr redan som 16-åring, 1979, genom en före detta pojkvän. När denne dog 1993 ringde Leif Axmyr henne och de lärde känna varandra.

– Leif har varit underbar mot mig i alla år. Jag har kunnat skriva till honom och har fått stöd och goda råd tillbaka. Han har varit en bra medmänniska.

2007 gifte de sig vid en borgerlig ceremoni på Tidaholmsanstalten.

– Vi älskade ju varandra, ville ha ett liv ihop och hela mitt sociala nätverk stod bakom detta. Alla var glada för min skull.

Kontakten och kärleken hölls vid liv genom telefonsamtal, blomsterbud och besök i fängelset varannan vecka.

– Varje gång var det många tårar och ångest att lämna Leif kvar där inne.

Anneli har fallit för flera kriminella män, men vill inte bli hopklumpad med kvinnor som söker spänning i ”den farliga mannen”.

– Det finns säkert många som tycker att kriminaliteten i sig är häftig, men dem förstår jag mig inte på. Hur roligt är det att ligga i rännstenen utan boende och ha en döende kompis i armarna?

Svår uppväxt

Hon hade själv en svår barndom och blev satt på ungdomsvårdsskola.

– Jag förstod aldrig varför jag var där och inte fick gå i skola. Som en reaktion satte jag eld på den slutna mottagningen.

Anneli dömdes till två års fängelse för branden. Hon var då 16 år och Sveriges yngsta kvinnliga intern.

– När jag skulle ut sa en vän där: ”Vad du än gör – titta inte bakåt så kommer du aldrig tillbaka”.

Hon lydde rådet för egen del, men har gång på gång valt män som suttit inne. Hennes förklaring är att hon valt ”trasiga” själar för att hon känt igen sig i dem.

– Jag har ingenting emot vanliga Svensson-människor men har inte så mycket gemensamt med dem. Jag har inte gått ut skolan, aldrig fått ett jobb, aldrig haft semester. Kriminella, eller före detta sådana, har blivit mina vänner för att vi kunnat relatera till varandra.

Anneli tar ett djupt andetag och försöker utveckla sitt svar.

– Om min son behövde akut hjälp med läxorna en dag och jag ringde på hos en granne så skulle jag antagligen få socialen efter mig. När Leif ringer är det naturligt för honom att hjälpa min son, även om det är via telefon, säger Anneli till Aftonbladet.

Gick skilda vägar

Knappt två år efter bröllopet ansökte paret om skilsmässa. En orsak var, enligt exfrun, Leifs rekordlånga tid som friberövad.

– Hur ska någon som suttit frihetsberövad i 30 år, i en två gånger två meter liten bur, kunna tackla problem på utsidan?

I dag ser hon sin exmake som sin bästa vän.

Vad säger du till alla som undrar hur du som mamma kunde dra in dina barn i Leif Axmyrs värld?

– Jag hade inga sådana betänkligheter. Leif var fantastisk och har peppat sonen att börja med boxning, för självförtroendets skull. Fler pappor på kåkar borde få träffa sina barn. Kvinnorna som skaffar barn med kriminella vet, eller borde veta, vad de klivit in i.

Vad händer när Axmyr blir fri?

– Vi kommer alltid att vara vänner. Vi hörs varje dag och eventuellt ska vi äta middag ute under nästa sex timmars permission.

ANNONS