Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Minst fyra palestinier döda – trots vapenvila

Uppdaterad 2014-08-01 | Publicerad 2014-07-31

Från fredagsmorgonen ska vapenvila råda mellan Hamas och Israel av humanitära skäl.

Eldupphöret ska pågå under 72 timmar och under tiden ska förhandlingar hållas i Kairo i syfte att åstadkomma ett mer varaktigt stillestånd.

USA och FN meddelade på torsdagskvällen att en 72 timmars vapenvila kommer att äga rum med start klockan åtta, lokal tid, på fredagsmorgonen.

Israel och Hamas har kommit överens om vapenvilan som hålls av humanitära skäl.

"Detta eldupphör är nödvändigt för att ge oskyldiga civilpersoner ett välbehövligt andrum från våld", skriver USA:s utrikesminister John Kerry och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon i ett uttalande.

Möts i Kairo

Under tiden som vapenvilan pågår ska förhandlingar hållas i Kairo i syfte att åstadkomma ett mer varaktigt stillestånd. Palestiniernas president Mahmud Abbas ska utse en delegation, men kommer inte själv att åka till Kairo. Enligt Hamas kommer organisationen att vara representerad under samtalen.

Vilka som representerar Israel är inte känt.

"Alla palestinska grupper är eniga"

Eldupphöret innebär inte att de israeliska marktrupperna drar sig tillbaka från Gaza. Uttalanden från Kerry tyder också på att landets militär kan fortsätta att förstöra tunnlar, som använts av militanta i Gaza för att ta sig in i Israel.

Hamas, den palestinska organisation som styr i Gaza, säger att den kommer att respektera eldupphöret. Förbehållet är att Israel också gör det.

– Alla palestinska grupper är eniga i frågan i detta avseende, säger Hamas talesperson Sami Abu Zuhri.

Dödsoffer i natt

Bara timmar innan eldupphöret skulle träda i kraft kom dock uppgifter om att ytterligare åtta palestinier dödats av israelisk stridsvagnsbeskjutning i Khan Yunis i den södra delen av den smala kustremsan. Därefter rapporterades att ytterligare sex palestinier dödats i en israelisk flygattack. Sedan den israeliska offensiven startade har därmed över 1 450 palestinier dödats och mer än 8 300 sårats. Enligt AP:s korrespondent på plats hördes ingen eldgivning efter att vapenvilan trätt i kraft.

Även den israeliska sidan led nya förluster. På fredagsmorgonen uppgav landets armé att ytterligare fem israeliska soldater dödats i gränstrakterna mellan Israel och Gaza sent på torsdagen. Därmed har konflikten skördat 61 israeliska militärers liv.

Inga garantier för slut på kriget

John Kerry har varnat för att det inte finns "några garantier" för att pausen ska leda till ett slut på kriget i Gaza, som nu är inne på sin fjärde vecka, skriver AP.

Sedan konflikten inleddes har det meddelats om minst fyra korta humanitära vapenvilor, men samtliga har brutits med nya strider efter bara några timmar.

Enligt AP dödades 17 palestinier i israeliska angrepp några timmar innan vapenvilan på fredagsmorgonen inleddes.

Israels militär har sagt att fem soldater dog längs Gazas kust under torsdagskvällen.