Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Vad händer när de få länder som tar emot flyktingar nu drar i nödbromsen?

Sveriges besked att det inte längre finns boenden och Tysklands tuffare asyllagar kan skapa en potentiellt farlig situation i Europa.

Vad händer om flyktingarna fortsätter komma men inget land är villigt att ta emot dem?

Hittills har en mänsklig orm rört sig upp genom Europa till fots, med tåg och buss. Från Grekland över Makedonien, in i Serbien, vidare till Kroatien, Slovenien. Men det är först i Nordeuropa som människorna stannat upp för att söka asyl.

Det enda som förhindrat ”en översvämning” är att Tyskland och Sverige har tagit emot den stora strömmen av flyktingarna. Österrike har också tagit ett stort ansvar.

Nu har alla dessa tre länder på olika sätt signalerat att de inte längre klarar flyktingmottagandet.

Tysklands regering beslöt i går att inrätta särskilda områden där flyktingar från länder med små chanser att få stanna ska få sin sak snabbprövad. Besked inom en vecka. Vid avslag åker folk ut.

Tyskland har inte satt någon gräns för antalet flyktingar men även där börjar boendet tryta. På flera håll har tältläger upprättats.

Signaler

Österrike införde i början av veckan tillfälliga uppehållstillstånd och restriktioner mot anhöriginvandring.

Sverige är på väg att införa tillfälliga uppehållstillstånd och kan inte längre kan garantera tak över huvudet.

Tanken med att sända ut dessa signaler är att få flyktingarna att välja något annat EU-land att söka asyl i. Alternativt inte fly till Europa överhuvudtaget.

Men tiotusentals är redan på väg och många fler har bestämt sig för att resa. Det är högst tveksamt om signalpolitiken från Nordeuropa räcker för att få stopp på flykten.

När de få länder som hittills tagit emot den stora mängden flyktingar drar i nödbromsen innebär det att folk kommer att fastna någonstans på vägen. Vi kan få se stora spontanläger av flyktingar på Balkan och kanske även i Grekland.

Enda sättet att undvika ett totalt kaos är att andra länder i Europa som hittills tagit emot få flyktingar eller inga alls nu öppnar sina portar. Chansen att Spanien, Frankrike, Storbritannien, Danmark och Norge ska ta över den roll som Tyskland och Sverige hittills spelat är liten för att inte säga obefintlig.

Svåra följder

Detsamma gäller länderna i det forna Östeuropa som tacksamt tagit del av de positiva sidorna av EU-medlemskapet men inte är lika pigga på att ta på sig förpliktelser.

Resultatet blir att det kan uppstå en mycket farlig situation med tiotusentals desperata flyktingar som inte har någonstans att ta vägen men som på något sätt måste skaffa sig mat och husrum. Och som fortfarande har rätt att få sina asylskäl prövade.

Risken för konflikter med lokalbefolkning och myndigheter är överhängande när det inte längre sitter några Välkommen-skyltar vid gränsövergångarna.

I förlängningen hotar situationen att destabilisera hela EU. Följderna är svåra att överblicka men den fria rörligheten inom unionen är definitivt i fara.

Förutom en ekonomisk motor har EU har varit ett viktigt fredsprojekt i efterkrigs-Europa. Konflikter har lösts vid förhandlingsborden istället för på slagfältet.

Det är viktigt för alla att det fortsätter så.

FÖRDJUPNING Läs mer om flyktingkrisen på vår specialsajt

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige
Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln