Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Polisen: De utnyttjar människor

Uppdaterad 2015-10-05 | Publicerad 2015-10-03

Polisen bekräftar uppgiften om att taxichaufförer utnyttjar flyktingar.

Michael Mattsson, chef Gränspolissektion Syd, har haft fall där flyktingar betalat 100 euro för en resa i centrala Malmö.

– Visst kan vi svenskar bli blåsta av taxichaufförer när vi är på semester. Men det här är mycket värre. Här utnyttjar man människor i en utsatt situation, säger han.

100 euro – alltså drygt 937 kronor kostade en taxiresa i centrala Malmö nyligen för en flykting. Det berättar Michael Mattsson som är chef över Gränspolissektion Syd.

Polisen har, enligt Michael Mattsson, svårt att angripa problemet eftersom flyktingarna inte kontaktar dem och gör en anmälan.

– Polisen vill att nyanlända flyktingar tar sig till Migrationsverket direkt och registrera sig. Då får de hjälp med gratis transport till boende. Flyktingar som av någon anledning dröjer med att ta sig till Migrationsverket råkar lättare illa, förklarar Michael Mattsson.

Många flyktingar erbjuds att åka svarttaxi när de kommer fram till Sverige. Det är ett ännu mer utsatt färdsätt. Natten till fredagen råkade en flykting mycket illa ut när han tog en svarttaxi i Malmö.

Färden slutar i Ystad. Innan den 33-årige flyktingen släpps av blir han knivrånad på pengar och mobiltelefon.

Följ ämnen i artikeln