Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Hård strid om flygplats i Damaskus

Publicerad 2012-12-01

Just nu pågår våldsamma strider vid Damaskus flygplats.

Rebellerna uppger att de skjutit ner ett av regimens Mig-plan.

Bilderna påstås visa hur en av regimens helikoptrar skjuts ner. Rebellerna uppger även att de skjutit ner ett flygplan i striderna om Damaskus flygplats.

Enligt rebellerna har de tagit kontroll av delar av Damaskus strategiskt viktiga flygplats.

SANA Revolution news agency, rebellernas nyhetsbyrå, rapporterar att ett Mig-plan sköts ner vid flygplatsen runt lunchtid.

Rebellernas talesperson Abu Eyaad säger att flygplatsen är viktig för regimen eftersom vapen från Iran och Ryssland kommer in i landet den vägen.

Samtidigt rullar en text på den statliga televisionen där det står att flygplatsen fungerar som normalt och att motorvägen dit är helt säker.

Striderna har varit våldsamma. Bara under lördagen har 38 personer hittills dödats, enligt tv-stationen Al-Arabiya.

Tidigare i veckan sköt rebellerna ner en av regimens helikoptrar med hjälp av en missil som avfyras från marken. Det var första gången som rebellerna använde den typen av missiler. Det är oklart om det är samma vapen som nu ska ha använts mot regimens jaktplan.

För tredje dagen i rad är internet och mobilnätet utslaget i Syrien. Det gör att det kommer ut knapphändig information om vad som händer i landet.

Enligt människorättsorganisationer drabbas civilbefolkningen värst av att internet och mobilnätet inte fungerar, skriver nyhetsbyrån AP.

– Många aktivister har satellittelefoner men civila som behöver ringa ett mobilsamtal för att få hjälp med skadade kan inte längre göra det, säger Rami Abdel Rahman från Syrian Observatory for Human Rights.